Euroskeptici u BiH ne postoje

Mostar, referendum, Europska unija, grafit, Europska unija, BIH, euroskeptici
...u zaostalu selu i odlazim u "kulturni svit". Imam dojam da se na isti način Srbi i Bošnjaci odnose prema Hrvatima u BiH uoči referenduma o ulasku Hrvatske u EU.

Ako su Hrvati, Srbi i Bošnjaci u BiH i u čemu složni, onda je to želja da postanu stanovnici EU-a. Taj se zaključak nameće iz razgovora s ljudima, iz medijskih napisa i komentara na portalima, gdje se može steći dojam da su Srbi i Bošnjaci zavidni Hrvatima koji odoše u Europi, dok su oni još uvijek osuđeni na opjevano "djedovsko ognjište".

Teško je kazati koliko će "dvojnih Hrvata" izaći na referendum, ali gotovo je nemoguće ovdje naći Hrvata koji ne podržava ulazak Hrvatske u EU. Sasvim razumljivo ako se zna da su Hrvati iz BiH uspostavili veoma jake veze s Europom u vrijeme komunizma kroz gastarbajterstvo, a kasnije u ratnom izbjeglištvu. Sudeći po razgovoru s ljudima, medijskim izvješćima i komentarima na portalima, Srbima i Bošnjacima ne ide u glavu da u Hrvatskoj ima euroskeptika i protivnika ulasku Hrvatske u EU.

- Kakav euroskeptik, čovječe, ja sam balkanoskeptik - kaže mi inženjer Kemo iz Zenice kojega sam ljetos upoznao na Tromeđi kod Međugorja gdje je tražio bilo kakav posao. Traži Kemo pomoć od mene kako bi "sredio" hrvatske papire, napominjući da bi za hrvatsko državljanstvo prodao stan.

- Kojeg će mi vraga stan ako nemam posao - nastavlja Kemo.

- A sa hrvatski papirima mogu se zaposlit đe želim. Znam ja da i u Hrvatskoj kukaju kako nemaju posla. A ja tamo radio na crno deset godina. Šteta što se nisam prijavio, pa bi sad mogo imat državljanstvo. A ovi naši Hrvati kukaju. A imaju hrvatske papire. Kako je nama?

Ne odriču se Hrvatske

Napominje Kemo da je većina bošnjačkih političara sredila papire i dobila hrvatsko državljanstvo, prognozirajući da će se nakon mandata odmah preseliti u Hrvatsku jer su im djeca već tamo na školovanju. Premda se politički kunu u Ruse i otadžbinu, ni Srbima u BiH ne bi bilo mrsko da postanu Europljani. Ni oni ne razumiju hrvatski euroskepticizam.

Svi su prognanici doživjeli neizlječivu patnju, ali su srpski prognanici iz Hrvatske na kraju doživjeli kakvu-takvu satisfakciju u vidu hrvatskog državljanstva preko kojega će moći srediti europski status. I u Republici Srpskoj su hrvatski papiri na velikoj cijeni. Inače se za njih ne bi jagmili tajkuni i političari. I za njih vrijedi geslo: Hvali Republiku Srpsku, drž se Hrvatske. I Europe.

- Ma to što se našlo protivnika EU-a, lukavo je hrvatsko cjepidlačenje. Latini nagone svoj pazar kod Evropljana. Stara fora. A treba da budu sretni što ih Evropa prima. I trebalo bi ih staviti u BiH ili Srbiju samo mjesec dana da im izduva evroskepticizam. Vraćam se početku priče. Moj brat otišao kao gastarbajter u Njemačku, gdje i danas živi, a ja se iz Europe vratio u selo.

- To je to - kaže mi Kemo.

- Dok mi uđemo u Evropu, Hrvati će se vraćat kući. A kadli ćemo mi unić, kadli ćemo se vratit, tugo moja.

(Petar Miloš / Slobodna Dalmacija)