Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritativnih režima

Podsjećajući na činjenicu da su Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009. pozvani parlamenti i vlade svih država članica EU, država kandidatkinja za EU kao i zemalja povezanih s Europskom unijom, na usvajanje i provedbu te Rezolucije, izražavamo žaljenje što vlasti BiH i dalje ne smatraju potrebnim postupiti u skladu s ovom rezolucijom.

Dok svakodnevno slušamo poruke domaćih političara kako »europski put BiH nema alternativu«, istodobno se ništa ne poduzima po pitanju istraživanja teških oblika kršenja ljudskih prava počinjenih od strane komunističkog jugoslavenskog režima, niti se izražava suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina.

Ukoliko Bosna i Hercegovina uistinu želi pristupiti Europskoj uniji, onda  kao jedan od prvih uvjeta na tom putu treba biti usvajanje Rezolucije o obilježavanju Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima. Usvajanjem te odluke mnogi će se jugoslavenski komunisti, koji su se u međuvremenu preimenovali u antifašiste, morati javno distancirati od ideja i revolucionarnog djelovanja Josipa Broza Tita i njegovog komunističkog režima.

Broj od 226 ubijenih katoličkih svećenika, redovnika, redovnica, bogoslova i sjemeništaraca, pripadnika Katoličke crkve u BiH, naspram nekoliko desetaka ubijenih katoličkih svećenika u Slovačkoj, Češkoj ili Mađarskoj, samo su jedan od primjera koji zorno govori o zločinačkom karakteru jugoslavenskog komunističkog režima, koji određeni krugovi i danas pokušavaju okarakterizirati »socijalizmom s ljudskim likom«.

Ovom prigodom također pozivamo vlasti BiH da donošenjem zakonske regulative, u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009., omoguće otkrivanje istine o komunističkim zločinima te napokon otpočnu s dekomunizacijom društva. Donošenjem takve zakonske regulative prestat će i opstrukcije općeprihvaćene ocjene po kojoj je metodologija revolucionarnog komunističkog terora, čiji je temeljni cilj bio istrjebljenje klasnih neprijatelja, isto što i metodologija provedbe nacističkog nauma, uperenog protiv cijelih rasa i nacija.

U prigodi 23. kolovoza, Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, ujedno izražavamo punu potporu aktivnostima općinskih povjerenstava za obilježavanje i uređivanje grobišta iz Drugog svjetskog rata i poraća koja djeluju na većinskim hrvatskim prostorima u BH, kao i aktivnostima postulatura i vicepostulature te njihovim aktivnostima vođenim, između ostalog, u skladu s Rezolucijom Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009.

Središte HSK za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima