EU zabrinuta zbog nacrta zakona o Elektroprijenosu BiH

elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, elektroprijenos, deblokada, Nermin Nikšić, elektroprijenos, deblokada, Banja luka, elektroprijenos, Europska unija, zabrinutost
...Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnivanju kompanije za prijenos električne energije u Bosni i Hercegovini (Elektroprijenos BiH), priopćemo je iz Delegacije EU u BiH.

Ističu da Nacrt zakona ne oslikava ključne zaključke usuglašene između Ministarstva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH te ministara oba entiteta nadležnih za sektor energetike s jedne strane i Europske unije s druge strane tijekom sastanka na ministarskom nivou održanom u Bruxellesu 13. studenog 2012.

Europska komisija je 13. studenog ove godine, kako je istaknuto, čak i podsjetila tri ministra na njihove obaveze.

Navode da je u zaključcima iz studenoga prošle godine navedeno da raspodjela neto dobiti Elektroprijenosa BiH prije 2016. ne bi trebalo biti urađena sve dok uprava kompanije nije u potpunosti funkcionalna, revizija financijskih računa obavljena te najvažnije - da su usvojeni pouzdani investicijski planovi, koji će sadržavati sve platne obaveze, uključujući vraćanje kredita međunarodnim financijskim institucijama.

Tvrde da nacrt zakona koji je usvojilo Vijeće ministara BiH ne oslikava zahtjeve s kojima su se tri ministra složila s EU 2012. godine.

Što se tiče Europske komisije, u pitanje se dovodi nesmetano srednjoročno i dugoročno funkcioniranje Elektroprijenosa BiH i visokonaponske mreže u čitavoj zemlji.

U vezi toga, zamjenik generalnog direktora za proširenje u Europskoj komisiji Joost Korte je tijekom sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Vjekoslavom Bevandom iskazao zabrinutost Europske unije.

Korte je preporučio da Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine pažljivo razmotri Nacrt zakona prije nego što bude usvojen.

On je ponudio i ad-hoc tehničku pomoć Europske komisije kako bi zakon koji će biti usvojen bio usklađen s zahtjevima Europske unije, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH.