EU ulaže 3,5 milijuna eura u borbu protiv korupcije u BiH

Europska unija financirat će tri nova projekta za borbu protiv korupcije u vrijednosti oko 3,5 milijuna eura, u okviru tekuće podrške Bosni i Hercegovini u području vladavine prava.

Radi se o projektu "Institucionalna podrška za borbu protiv korupcije - IPAK", vrijednosti 750.000 eura, koji će osigurati pomoć tijelima i ostalim nadležnim institucijama za borbu protiv korupcije na svim razinama u BiH kako bi se tom izazovu pristupilo na jači i angažiraniji način.

Drugi od projekata, koji će u četvrtak biti predstavljen u Sarajevu, je projekt "EU4Justice - podrška borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala", vrijedan 2,2 milijuna eura.

Taj projekt provodi se u suradnji s francuskom agencijom Justice International Cooperation (JCI) s ciljem jačanja učinkovitosti istrage i kaznenog progona ozbiljnih slučajeva korupcije i organiziranog kriminala kroz intenziviranje suradnje kaznenog pravosuđa.

I treći projekt nazvan "EU podrška protiv korupcije u BiH", vrijednosti 500.000 eura, provodit će Transparency International, a cilj mu je identifikacija određenih koruptivnih praksi u zdravstvenom sektoru u BiH, priopćeno je iz Izaslanstva Europske unije u BiH.

(Fena)

 

14.02.2019 u 09:45