EU traži ukidanje diskriminacijskog zakona o trgovini

Europska unija
Federalno Ministarstvo trgovine priprema izmjene Zakona o unutarnjoj trgovini FBiH zbog obveze usuglašavanja s odredbama Privremenog sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU. U priopćenju objavljenom povodom posjeta Lijanovićevog ministra trgovine Milorada Bahilja Bruxellesu, navodi se kako je Bahilj u sjedištu Europske komisije "nazočio susretu posvećenom izmjenama Zakona o unutarnjoj trgovine Federacije BiH" i priznaje kako je naglasak bio na članku 13. Zakona, prema kojemu svaka trgovačka radnja u Federaciji BiH na svojim policama treba imati minimalno 50 posto domaćih proizvoda. Sporni zakon nije donijela nikšićeva vlada, ali su Upravo Lijanovići lobirali i zagovarali ovu diskriminatorsku odredbu u zakonu, piše danas Poslovni portal.ba

Bahilj je, piše u priopćenju, upoznao predstavnike Europske komisije kako se trgovina u federaciji "obavlja slobodno i pod jednakim uvjetima na tržištu za sve trgovce u skladu sa Zakonom, dobrim poslovnim običajima, principima lojalne konkurencije i trgovačkim pravilima i na taj način osigurava ravnopravan položaj trgovaca i potrošača, te fer konkurenciju."

Unatoč tvrdnjama Lijanovićevog ministra, Paola Pampaloni iz Generalnog direktorata Europske komisije zahvalila se na iscrpnom izlaganju i upoznavanju sa problemima proizvođača u pogledu diskriminatorskih odnosa velikih trgovačkih lanaca prema proizvođačima nametanjem ugovora koji su u suprotnosti sa važećem zakonodavstvom i trgovačkim uzancama, a odnose se na pozicioniranje domaćih proizvoda na policama.

Europska komisija ponudila je pomoć u definiranju rješenja koja bi se ugradila u izmjene i dopune Zakona o unutarnjoj trgovini.

Federalno ministarstvo trgovine će pripremiti tekst izmjena i dopuna Zakona i uputiti ga Vladi Federacije BiH na razmatranje, te nakon toga proslijediti Europskoj komisiji radi usuglašavanja s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, navodi se u priopćenju