EU "ruši" društveno uređenje BiH

Europska unija, eu, migranti, nove lokacije
Piše: Bojan Šunjić, Poslovni portal ba 

Od rata naovamo, sustav vlasti u ovoj zemlji funkcionirao je podjelom birokratskih radnih mjesta koja su donosila određene sfere utjecaja i pružala svojevrsne centre moći. Bez obzira na razloge (nacionalne, ekonomske, osobne,..) sve su se vlasti do sada utrkivale priskrbiti si što više takovih centara moći, a zajednički su se potrudile povećati im broj. Sustav je neprekidno pojačavana poslušnim administrativnim i podobnim izvršnim kadrovima. Na kraju je toliko "osnažio" da je postao svrha sam sebi. Administrativni (čitaj birokratski) dio sustava Zakonima i kolektivnim ugovorima zajamčio si je visinu plaća i privilegija, preko vlastite agencije za državnu službu osigurao si rotaciju fotelja i u konačnici, kako reče Nermin Nikšić postao "stup proračuna". Postao je toliko moćan da upravlja odlukama politički izabranih dužnosnika.

Ekonomisti i pravnici često su kritizirali širenje i jačanje birokracije i neprekidno upozoravali na pogubnost tako ubojitog parazita u tijelu društva. No sustav je voljom političara i namjerom birokracije iz dana u dan jačao.

Takav državni sustav koji je praksom "zauzimanja" birokratskih centara moći korupciju pretvorio u uobičajenu i nekažnjivu konstantu (ne samo pojavu) svog najvećeg neprijatelja vidi, ni manje ni više, u približavanju Bosne i Hercegovine Europskoj Uniji. Zašto?

EU ne poznaje i strogo brani birokratske centre moći kao izravan izvor korupcije u državnim službama. Zakonodavstvo EU, građeno godima iskustva i napornog rada, učinkovito brani sustavnu i kažnjava pojavu pojedinačne korupcije. Jedan od temelja mu je Zakon o državnoj pomoći, a pomažu mu privatizacija ili restrukturiranje javnih poduzeća, liberalizaciji industrije, standardi u područjima slobodne trgovine robom, intelektualnoj svojini... Sve ono što BiH prema posljednjem izvješću EK nije ispunila. Bez obzira na retoriku domaćih političara, teško kako vode zemlju na europskom putu. 

Zakon o državnoj pomoći izravno će zabraniti populističke poteze vlasti poput pomoći Krivaji, konsolidaciji rudnika, inih "malih" tranfera iz proračuna prema probranim državnim tvrtkama. Privatizacija i restrukturiranje državnih tvrtki pobrisat će s "koalicijskih" dogovora mnoge fotelje. Liberalizacija industrije napravit će državne fotelje manje atraktivnima i više zahtjevnima. Standardi će spriječiti političke igre u vlastitu korist poput Lijanovićevih zakona ili inicijativa za navodnu "zaštitu domaće proizvodnje". Birokratske institucije imat će jasna pravila bez mogućnosti favoriziranja. Porezne će vlasti morati jednako tretirati državne i privatne tvrtke.... Sve sami izravni udari na "birokratsko društveno uređenje", sve sami izravni udari na lagodnost državne službe.

Europa je shvatila tko joj je neprijatelj u BiH. U posljednjem ga je izvješću, istina s crnom trakom preko očiju osumnjičenih, i prokazala. Istoga neprijatelja imaju i svi građani ove zemlje. Kada ćemo mi shvatiti?