EU O SASTANKU MOGHERINI S PREDSJEDNIŠTVOM: Formirati Vijeće ministara, izmjeniti Izborni zakon i dostaviti odgovore

Milorad Dodik političar iz RS-a, BIH, Europska unija
... u Bruxellesu s tročlanim Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, tijekom njihove prve zajedničke posjete inozemstvu otkako je inaugurirano Predsjedništvo u studenom prošle godine, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kao odgovor na njihovu zajedničku poruku opredijeljenosti za put zemlje ka Europskoj uniji, visoka predstavnica je pozdravila odlučnost da rade zajedno, naglašavajući da će ujedinjenost u njihovom djelovanju biti za dobrobit Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. U ovom pogledu, uloga Predsjedništva će biti krucijalna u smanjivanju političkih tenzija i promoviranju pomirenja, priopćeno je iz Delagacije EU U BiH.

Visoka predstavnica i članovi Predsjedništva, dodaje se u priopćenju, su se složili oko važnosti da se Vijeće ministara zemlje i sve entitetske vlade formiraju bez odlaganja, kako bi mogle pozabaviti brojnim izazovima koji predstoje. Između ostalog, tu spadaju vladavina prava, uključujući izbornu reformu, provedbu odluka Ustavnog suda i jačanje pravosuđa, kao i nastavak socioekonomskih reformi.

Istovremeno, Bosna i Hercegovina treba što prije predati sve odgovore na Upitnik kako bi Europska komisija finalizirala Mišljenje o zahtjevu zemlje za članstvo u EU.

Federica Mogherini je istakla opredijeljenost ka EU perspektivi zemlje i naglasila da želi vidjeti trajan napredak Bosne i Hercegovine i regije Zapadnog Balkana ka EU do kraja godine, stoji u priopćenju Delaacije EU u BiH./HMS/