EU i SAD mogu blokirati svu imovinu bh. političara

politicari

... odnose između Srbije i Republike Kosovo, pišu u svom osvrtu povodom eskalacije prosvjeda u FBiH autori Kurt Bassuenera i Bodo Webera iz Democratization Policy Councila, analizirajući trenutačno sigurnosno-političko stanje u BiH koje je po njima postalo najozbiljnije od kada je prekinut rat u BiH potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, piše Vecernji.ba.

Ostaviti Ured OHR-a

Čelnici ključnih zemalja članica EU-a i SAD-a moraju, ističe se u analizi, jasno signalizirati političkim elitama u BiH da ne rasplamsavaju trenutačnu situaciju. Ako to budu činili, onda se moraju suočiti s ozbiljnim posljedicama, uključujući odluke o zamrzavanju njihove imovine, uvođenjem viza i bojkotom u pregovorima.

Mora im biti jasno rečeno da u nesigurnim uvjetima mora biti spriječeno vođenje bilo kakve etničke podjele ili raspuštanje države BiH. Traže da ostane u BiH Ured visokog predstavnika (OHR) jer bi u sadašnjoj situaciji kad su etnički i politički odnosi poljuljani, gašenje ovog ureda bilo pogreška.

Autori analize koju objavljuje Democratization Policy Council traže da OHR ojača svoje ovlasti sve dok se stanje u BiH ne popravi. "Još uvijek u Berlinu, Parizu i Bruxellesu prevladavaju opsesije kako ukloniti OHR. Sve dok postoji daytonski ustroj države, OHR mora postojati kao vitalni dio međunarodne arhitekture u BiH", stoji u analizi.

Iznose informaciju kako su tijekom konferencije o sigurnosti, koja je u siječnju ove godine održana u Münchenu, njemački dužnosnici najavili novu eru vanjske i sigurnosne politike u Njemačkoj. "BiH je prva prigoda da Njemačka transformira tu svoju novu vanjsku politiku", piše u analizi.

Osim što moraju naći mehanizme za primjereno kažnjavanje bh. političara, koji svojim potezima raspiruju međuetničke napetosti, Europska unija ističe se u analizi mora inzistirati da se u BiH poštuje pravni poredak, da se sankcionira korupcija, bezakonje, netransparentna privatizacija u kojoj su se pojedinci na muci radnika obogatili.

Ističu kako je loša ekonomska i socijalna situacija već godinama generator problema, što se konačno i vidjelo 7. veljače ove godine revoltom prosvjednika u Tuzli, Zenici, Sarajevu, Mostaru, Bihaću....

SAD i EU više u BiH

Kad se tome doda i negativan politički aspekt, onda EU i SAD ne smiju, napominju autori, okretati glavu od BiH jer situacija može izmaći kontroli. Međunarodna zajednica, po njima, treba biti svjesna da stanje u BiH nije dobro i da se mora raditi na njegovu konkretnom poboljšanju, od politike do ekonomije.

Uvođenje sankcija na davanje financijskih sredstava iz predpristupnih fondova Europske unije zbog propasti dogovora oko primjene presude u slučaju "Sejdić - Finci" (za što je najviše navijala njemačka diplomacija) pokazalo se kontraproduktivnim.

Democratization Policy Council je organizacija koja, kako sebe nazivaju, provodi demokratizaciju društva u Europi s naglaskom na zemlje jugoistočne Europe.