Erdogan sletio u Sarajevo

Erdogan je došao u Sarajevo radi dvodnevne posjete BiH, a prvenstveno radi summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) kojim predsjedava BiH, prenosi Klix.ba.

Prema službenom protokolu, on će oko 14.30 sati zajedno s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem posjetiti šehidsko mezarje Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH Alije Izetbegovića.

Predviđeno je da se u 16 sati sastane s članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem u zgradi Predsjedništva BiH.

Pored toga, očekuje se kako će se Erdogan sastati s izaslanstvom turskog bataljuna koji djeluje u sastavu EUFOR-a u BiH.

Pri polasku za Bosnu i Hercegovinu Erdogan je izjavio kako Turska nema tog luksuza da izdaleka promatra dešavanja na području Balkana.

Na njegovim sastancima s bh. službenicima će biti razgovarano o koracima na razvoju suradnje na Balkanu, prvenstveno ekonomiji, trgovini, transportu, infrastrukturi i investicijama.

Sutra će na Jahorini biti održani sastanci u okviru Summita Procesa suradnje Jugoistočne Europe na razini predsjednika.

Erdogan je u Sarajevu posljednji put bio u svibnju 2018. godine gdje je održao europski predizborni skup za svoju AK Partiju, a Dodik i Džaferović u Ankari su bili u maju ove godine.