EP HZHB: Poskupit će struja?!

Na konferenciji za novinare održanoj u Mostaru nakon sjednice Vlade Federacije BiH ministar Trhulj je kazao kako je Elektroprivreda HZ HB zatražila poskupljenje električne energije zbog iznimno loših hidroloških uvjeta, zbog čega je ovo javno poduzeće primorano nedostajuće količine električne energije nabavljati iz uvoza.

- Elektroprivreda HZ HB svu svoju proizvodnju vrši iz hidropotencijala. U rekordnoj 2010. godini proizvedeno je 2,675 gigawat sati, dok je u protekloj godini proizvedeno jedva 1,300 gigawat sati, odnosno ni pedeset posto. Treba znati da su cijene električne energije na tržištu u odnosu na proteklu godinu u stalnom porastu i kreću se od 56 do 60 eura za megawat sat, kazao je federalni ministar energije, rudarstva i industrije.

Dodao je kako će situacija biti mnogo jasnija sredinom mjeseca nakon što Vlada Federacije BiH usvoji energetsku bilancu i nakon što se o zatraženom poskupljenju očituje Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK).

Na pitanje novinara je li moguća situacija u kojoj će kupci u Mostaru električnu energiju dobivati iz Bugarske, dok će u isto vrijeme Elektroprivreda BiH izvoziti električnu energiju u Hrvatsku, ministar Trhulj je kazao kako je takav scenarij sasvim moguć zbog otvorenog tržišta električnom energijom.

- U BiH djeluje dvadeset kompanija koje imaju licence za trgovinu električnom energijom. BiH je članica Energetske zajednice Jugoistočne Europe tako da granice u elektroenergetskom tržištu ne postoje. Odakle će kompanija koja isporučuju struju Elektroprivredi HZ HB tu energiju dobiti odlučuje samo ta kompanija. Kada imamo viškove električne energije onda je ovakva situacija pomalo apsurdna, no u slučaju nestašice pitanje je kako bi namirili taj manjak kada bi tržište bilo zatvoreno, kazao je Trhulj.

Po mišljenju federalnog ministar energije, rudarstva i industrije, mnogi od ovih problema ne bi postojali kada bi na prostoru BiH ili barem Federacije BiH postojalo samo jedno elektroprivredno poduzeće, prenosi Hina.

- Tada bismo imali idealan sustav s 54 posto hidro i 46 posto energije iz termocentrala, i ne bi dolazili u ovakvu situaciju. Ali ovo je naša politička realnost i moramo se prilagoditi tome, zaključio je Trhulj.

On je demantirao i pisanja pojedinih medija da je zbog sukoba između vladajućih SDA i SDP-a BiH s dnevnog reda današnje sjednice skinut Prednacrt zakona o unutarnjim poslovima FBiH.

- Ne radi se o nikakvom sukobu. Danas smo trebali razmatrati dva bitna zakona: Izmjene Zakona o porezu na dohodak i Prednacrt Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, ali pošto Vlada nije bila u punom sastavu, nedostajala su dva dopremijera Lijanović i Desnica, kao i još neki ministri, dogovoreno je da se ta dva zakona ostave za sljedeću sjednicu, kazao je Trhulj.