EP HZ HB neće povećavati cijenu električne energije

EP HZ HB neće povećavati cijenu električne energije
Istupi u javnosti brojnih udruženja umirovljenika posljednjih nekoliko dana i prijetnje kako planiraju prosvjede i građanski neposluh zbog rasta cijena struje, zbunili su javnost u Hercegovini jihovi istupi su bili povodom rasta cijena struje u Elektroprivredi BiH, što se svakako ne odnosi na kupce električne energije Elektroprivrede HZ HB. Već nekoliko puta su u javnosti iz ove tvrtke obavijestili javnost da Elektroprivreda HZ HB ne planira pokretanje tarifnog postupka i promjene cijena struje koje sada vrijede, piše vecernji.ba.

- Mi smo svoj tarifni postupak završili i trenutno nema planova za pokretanje novog. Cijene električne energije za kupce Elektroprivrede HZ HB za sada ostaju iste - rekli su nam u ovoj tvrtki. Inače, EP HZ HB je u prošloj godini zabilježila rekordni profit, dok je Elektroprivreda BiH završila 2010. s minusom od nekoliko desetaka milijuna maraka. Upravo je negativno poslovanje EP-a BiH dovelo do novog rasta cijena, ali ono se ne odnosi na veći dio Hercegovine jer stanovnici ovoga dijela BiH kupuju struju od Elektroprivrede HZ HB.

Tijekom zadnjeg tarifnog postupka za Elektroprivredu HZ HB čak je došlo do smanjenja cijena struje za određene kategorije potrošača. Tada je direktor ove tvrtke Matan Žarić rekao kako nema smisla podizati cijene električne energije dok imamo ovakvo stanje u gospodarstvu. Struja je tada pojeftinila upravo malim i srednjim poduzećima, a spriječen je novi val poskupljenja osnovnih namirnica na prostoru Hercegovine. Isti ovakav stav još uvijek imaju u Elektroprivredi HZ HB, tako da se zadnji istupi brojnih udruga umirovljenika mogu pripisati slaboj informiranosti o ovom pitanju.

Valja napomenuti kako je EP HZ HB izbjegla poskupljenja unatoč slabim hidrološkim prilikama i rekonstrukciji HE Rama. U međuvremenu su nastavili s provedbom svih većih projekata koje ova tvrtka provodi, a u prošloj godini su bili jedni od rijetkih tvrtki koja je u državnom vlasništvu, a koja je poslovala s velikim dobitkom.