EP HZ HB: Namješteni natječaj u pitanje će dovesti sigurnost radnika

Došlo je do prave uzbune. Nakon saznanja, pobunili su se i radnici koji se boje kako neće biti sigurni u tim ‘zaštićenim odijelima' koja bi im trebala isporučiti tvrtka Biteks.

Propisani čak i materijali

- U natječaju su čak propisani i materijali od kojih se mogu napraviti zaštitna odijela - govori nam naš izvor, potvrđujući time kako je natječaj namješten tvrtki koja uvozi baš taj materijal. - Natječaj mora napraviti Služba za javne nabave, a da su ga oni pravili u tom slučaju ne bi bio propisan poseban materijal i vrsta u natječaju. To su znali pa su pojedinci zaobišli Službu za javne nabave i natječaj vrijedan 400.000 KM raspisali bez njih - navodi dalje naš izvor, dodajući kao najveći problem sigurnost radnika jer odijela ne zadovoljavaju kriterije. Resorni direktori pitaju se tko će biti odgovoran ako se radnicima nešto dogodi, i ne žele odgovarati za moguće posljedice. Kako smo doznali, ovakvoj odluci protivi se i Nadzorni odbor Elektroprivrede HZ HB i staje na stranu zaštite zaposlenika, jer se i većina resornih izvršnih direktora, na čijim odjelima će se koristiti zaštitna odijela, zabrinuti za sigurnost svojih djelatnika, izjasnila protiv ovih odijela, jer ne zadovoljavaju osnovne kriterije zaštite zaposlenika na radu. Njihova mišljenje nije ispoštovano i odluka donesena.

Cijena će se povećati

Organizacijska jedinica pravni poslovi bez Službe za javne nabavke i bez dostavljenih potreba radnih jedinica proizvodnja, distribucija i opskrba odlučila se raspisati natječaj za odijela koja uopće neće zadovoljavati njihove potrebe. - Uz to što ne zadovoljavaju osnovne potrebe za sigurnost radnika, ova odijela će biti i skuplja od dogovorenih 400.000 KM, doznajemo. Prema tržišnim cijenama, iznos ove javne nabave na kraju će se popeti i do 600.000 KM - tvrde nam izvori koji posjeduju i dokumentaciju, zabrinuti prije svega za sigurnost radnika, pitajući se kako netko tko ne poznaje propise i važnost valjane opreme, može određivati vrstu materijala za zaštitna odijela.

Izvor: vecernji list