Enigma na HRT-u: Zašto se ‘prokleti’ Hercegovci odbijaju klanjati AVNOJ-u u Jajcu?

Uz patetično naricanje o nepovredivosti granica Bosne i Hercegovine, koje su nepovredive u jednakoj mjeri kao austrougarske 1870. ili jugoslavenske 1970., novinarka Posavljak začuđeno je konstatirala kako, osim učenika koji se školuju po bosanskom programu, učeničke ekskurzije više ne dolaze u Jajce, piše Dnevno.hr

U srijedu navečer emitirani prilog novinarke Ankice Posavljak u sklopu HRT-ove emisije ‘Horizonti' uspio je nadmašiti uobičajenu količinu nadmenog ignorantskog idiotluka prisavskog socijalističkog diva kad se radi o bosansko-hercegovačkim Hrvatima. Obrađujući postdaytonske odnose u Bosni i Hercegovini, novinarka Posavljak željela je predstaviti problematiku gledanu očima mladih. Mladih koji odrastaju u trima odvojenim društvima, nespretno zašivenima jedno za drugo tako da čine istinskog Frankensteina od države. Nije joj pošlo za rukom.

Kraljica divljine

Ankica Posavljak je ulaskom u Bosnu i Hercegovinu otkrila Graškograd u kojem žive mala bića koja bi nam ona svojim novinarskim umijećem trebala približiti. Ne radi se tu o našim sunarodnjacima Hrvatima koji su potpuno identični nama s ove strane nekakve administrativne linije, nije riječ o Srbima s kojima živimo u neposrednom susjedstvu već stoljećima i Bošnjacima s kojima se također prilično dobro poznajemo. Anka Mitelojropeanka kao da je ušla u Mutual of Omaha's Wild Kingdom pa izvještava kakva to stvorenja oko nje gmižu po blatnjavoj zemlji ili se veru po krošnjama okolnih stabala. Takav tretman od strane ‘kraljice divljine' naši sunarodnjaci s druge strane granice jednostavno nisu zaslužili. Naročito ne od medija koji slovi za nacionalnu dalekovidnicu. Nisu to zaslužili ni naši susjedi Srbi i Bošnjaci od jednog velikog medija i regionalnog igrača koji bi svojom profesionalnošću morao kreirati standarde na ovim prostorima. No, i ovom se prilikom ustanovilo kako naši nacional-dalekovidničari pate od kronične kratkovidnosti i kako nisu u stanju pojmiti svijet van zagrebačke špice. Ako već nemaju osjećaj za svoje sunarodnjake, trebali bi barem biti toliko profesionalni da im priču iz sfere vanjske politike odrađuje osoba koja razumije političke i društvene odnose u zemlji o kojoj se u prilogu radi. A to Ankica Posavljak očito nije.

Bosna i Hercegovina nije ni Pakistan ni Indonezija

Iako će to vjerojatno frapirati Ankicu Posavljak, Bosna i Hercegovina za Hrvatsku nije egzotična zemlja Trećeg svijeta. Radi se o našem najbližem susjedu, državi s kojom nas dijeli najdulja kopnena granica, a spaja mnogo više od toga - počevši od nacionalnih, rodbinskih, bračnih i prijateljskih veza. Ako stvari maksimalno pojednostavimo, s pola milijuna žitelja BiH u isti nas koš stavlja i papir zvan Domovnica. Oni su državljani Republike Hrvatske baš kao i Anka Mitelojropeanka. Iako je nadmeni i ignorantski stav prema Bosni i Hercegovini odavno promaknut u mainstream u hrvatskim političkim i medijskim krugovima, BiH za Hrvate nikad nije bila niti će biti Pakistan, Indonezija ili bilo koja druga egzotična zemlja. Neprepoznavanje tog fakta pretvara gotovo svaku HRT-ovu reportažu iz BiH u ‘milićevsku' priču radnog naslova ‘Idemo u vukojebinu'. Potpuni amaterizam, u krajnjoj liniji i jako uvredljiv za stotine tisuća žitelja Republike Hrvatske podrijetlom iz Bosne i Hercegovine.

Ankičina fascinacija Titovim Jajcem

Sinoćnji prilog ne bi bio u duhu nove politike HRT-a da novinarka nije zakoračila Titovim stazama revolucije. Nakon 7-8 minuta nepovezanog baljezganja koje prosječnom gledatelju HRT-a nije ni najmanje razjasnilo komplicirane odnose u drugoj državi hrvatskog naroda, prilog završava u Jajcu. Uz patetično naricanje o nepovredivosti granica Bosne i Hercegovine, koje su nepovredive u jednakoj mjeri kao austrougarske 1870. ili jugoslavenske 1970., novinarka Posavljak začuđeno je konstatirala kako, osim učenika koji se školuju po bosanskom programu, učeničke ekskurzije više ne dolaze u Jajce. S naglaskom na Republiku Srpsku i zapadnu Hercegovinu. Na stranu tendencioznost kojom se ‘učenike po bosanskom programu' proglašava domoljubima u odnosu na one iz Republike Srpske i zapadne Hercegovine, ostaje nejasno zašto bi 2012. itko hodočastio na spomen-mjesta totalitarnih režima koji pripadaju prošlosti. Ideološka indoktrinacija HRT-ovih djelatnika, naročito onih instaliranih nakon 2000. godine, postaje jednostavno gadljiva. Oni u svojoj neprofesionalnosti idu toliko daleko da djeci iz određenih krajeva Bosne i Hercegovine imputiraju nekakav skriveni fašizam i ekstremizam jer ne dijele njihovu fascinaciju Titovim Jajcem, piše Dnevno.hr