Emir Kusturica: 'Ma koja to spontana gladna masa uspije spaliti institucije?'

Emir Kusturica
...iza kojeg stoji želja za stvaranjem unitarne Bosne odnosno poticanje hitne potrebe za rušenje Daytonskog mirovnog sporazuma, piše Blic.rs .

Kusturica je, sudjelujući u emisiji "Sedmica" Radio Beograda, rekao da je priča o socijalnim razlozima za bunt "više priča za Charlesa Dickensa" nego za njega.

- Znamo da svi, osim Rusa, žive od 250 eura, a da pritom nose Armani i da uspijevaju uzdržavati obitelj zato što su još uvijek jednom nogom na selu, rekao je Kusturica komentirajući višednevne prosvjede u više gradova Federacije BiH posljednjih dana.

EMIR KUSTURICA 'Muslimani su etnički očistili Sarajevo, a ja sam žrtva fundamentalizma'

Tvrdi i da unutar BIH vladaju razne obavještajne službe koji tu, kako je rekao, međuobaveštajnu borbu završavaju na neobičan način.

- Koja je to spontana gladna masa koja u jednom danu sruši ili zapali četiri najozbiljnije institucije u jednoj državi? Koja je to spontana gladna masa koja uspijeva zapaliti zgradu Predsjedništva koja simbolički spaja tri naroda po Daytonu? Spajalo ih je i u vrijeme Tita, rekao je Kusturica i zapitao se koja je to gladna masa koja zapali Arhiv u kojem izgori sve što se odnosi na Austrougarski period.

Podsjetimo, prosvjedi u gradovima Federacije BiH su se 7. veljače pretvorili u rušilačke pohode i tada su zapaljene zgrade kantonalne vlade u Sarajevu, sjedišta federalne vlade i Predsjedništva BiH.

Govoreći o obilježavanju 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata, Kusturica je rekao i da će najkasnije za 10 godina u svim gradovima Republike Srpske i Federacije početi potpisivanje peticije kojom će se tražiti revizija procesa protiv Gavrila Principa i "mladobosanaca" koji su osuđeni za Sarajevski atentat 28. srpnja 1914. godine.