FOTO  Elektroenergetski sindikat BiH traži sastanak sa ministrom Trhuljom

Erdal Trhulj, sindikat, sastanak

Poštovani,

Ovim putem Vas želimo upoznati da je dana 20.03.2014.godine na Kupresu održan zajednički sastanak Koordinacijskog tima elektroenergetskih sindikata BiH. Na sastanku je zaključeno da je zbog novonastale situacije neophodno da se održi hitan sastanak na kojem se trebaju razjasniti svi detalji oko načina i okolnosti donošenja Privremenih smjernica elektroenergetske politike Federacije Bosne i Hercegovine i samim tim utjecaj na budućnost radnih mjesta naših članova sindikata i Elektroprivrednih poduzeća u Federaciji BiH, (JP EP HZHB d.d. Mostar i JP EP BiH d.d. Sarajevo).

Isto tako trebaju se razjasniti Vaši medijski istupi koji u radnicima Elektroprivrednih poduzeća stvaraju zabrinutost za svoja radna mjesta i produbljuju negativnu percepciju građanstva prema uposlenicima ova dva Poduzeća, jer se iz Vaših javnih istupa i intervjua stvara dojam da zbog viška radnika građani i industrijski pogoni plaćaju skuplje račune za potrošenu električnu energiju, a u isto vrijeme Uprave Društva primaju nove uposlenike pravdajući se sindikatima da im je to odobrio resorni ministar kroz planove poslovanja. Podsjećamo Vas da je do sada održana samo jedna sjednica Radne grupe dana 15.12.2011. godine po pitanju ažuriranja Akcionog plana Federacije BiH za prestrukturiranje i privatizaciju elektroenergetskog sektora u Bosni i Hercegovini, što nas dovodi do zaključka da se nakon ovog sastanka u proteklih 30 mjeseci sve poduzimalo bez sudjelovanja sindikalnih predstavnika i neophodnog socijalnog dijaloga svih strana na što se Bosna i Hercegovin obvezala potpisivanjem Ugovora o uspostavi Energetske zajednice i Memoranduma o razumijevanju o socijalnim pitanjima u kontekstu energetske zajednice i usvajanjem Socijalnog akcijskog plana, te ste imali obvezu da ispoštujete sve Zakonske procedure i potpisane međunarodne Ugovore i direktive pri donošenju ovako značajnih Odluka iz elektroenergetskog sektora i najavljenoj skorašnjoj liberalizaciji tržišta.

Cijeneći Vašu zauzetost i svakodnevne obveze koje imate, molimo Vas da pri zakazivanju sastanka vodite računa o zadatim rokovima koje je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije predložilo Vladi Federacije BiH, te Vam skrećemo pozornost da je zbog donošenja učinkovitih Odluka neophodno da zajedničkom sastanku nazočite Vi osobno. Sastanak se mora održati najkasnije do srijede 26.03.2014.godine.