Ejup Ganić ipak u zatvoru

zatvor

Srbija je tjeralicu za Ganićem raspisala zbog navodnih napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. MUP Srbije raspisao je početkom 2009. tjeralice protiv 19 osoba iz BiH, među kojima su i bivši članovi predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić. Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. svibnja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, a 215 ih zarobljeno.

Da je Ganić uhićen, srbijanski su mediji javili već prije nekoliko dana, no sam Ganić je za sarajevske medije rekao da se zadržao u zračnoj luci, jer je čekao prtljagu te da je sve, zapravo, orkestrirano iz Beograda. Tada je negirao da za njim postoji tjeralica, a potporu je dobio i od aktualnog člana Predsjedništva BIH Harisa Silajdžića kojemu su nepostojanje tjeralice navodno potvrdili i u Interpolovom uredu u Londonu.

Informacije o traženom izručenju nije imao ni ministar pravde BiH Bariša Čolak, koji je dodao da ministrica pravde Srbije Snežana Malović ne može ni tražiti Ganićevo izručenje.

'Znam samo da je sporazumom koji smo potpisali sa Srbijom, kada je riječ o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti, ključni element državljanstvo. To znači da, ako osoba optužena za ratni zločin ima mjesto boravka u BiH, bez obzira na to što je počinila zločin u drugoj državi, sudi joj se u BiH, a tako je i ako je obrnut slučaj', rekao je Čolak.

tportal