EBRD je spreman financirati gradnju cijelog Koridora 5C

autocesta
Faktički, bez povećanja akciza, ne možemo dobiti nijedan kredit i zaista ne znam kome u ovoj državi više nije jasno da bez povećanja toga ne možemo sagraditi ni novi pedalj autoputa, kazao je u razgovoru za Dnevni avaz Đenan Salčin, direktor JP „Autoceste" FBiH.

Prema njegovim riječima, strani kreditori dodatno su spremni financirati gradnju Koridora 5C, što su potvrdili prošlotjedni sastanci!

Tunel „Prenj"

Direktor Salčin otkriva da kreditori, Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) svakodnevno „osluškuju" situaciju u BiH.

- Moramo iskoristiti priliku i naklonost kreditora. I predsjednik EBRD-a Suma Čakrabarti rekao je da su oni spremni financirati cjelokupni nedostajući dio Koridora 5C. Imamo veoma pozitivan pristup s njihove strane, ali moramo riješiti naš dio posla - ističe Salčin.

Ohrabruje, ističe naš sugovornik Dnevnog avaza, i izjava ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića.

- Ministar je kazao da sve trebamo uraditi u tom interesu da djelujemo i radimo na infrastrukturi BiH. Ohrabruje i promjena, jer EBRD prije pola godine nije bio zainteresiran da financira gradnju tunela „Prenj". Na posljednjim sastancima koje smo imali, gdje smo i mi malo insistirali na tome kao Uprava, iznijeli smo neke druge činjenice pa su oni promijenili svoju odluku i sada su jako zainteresirani za sudjelovanje u finasnciranju gradnje tunela „Prenj" - dodaje prvi čovjek „Autocesta FBiH".

Prijeko potrebno

Govoreći o akcizama na gorivo u susjedstvu, Salčin povlači paralelu između BiH i Hrvatske i kaže da nismo toliko opterećeni, za razliku od naših zapadnih susjeda.

- Akcize u Hrvatskoj po litru dvostruko su više od naših, koje bi bile tek 25 feninga s ovim novim povećanjem od 15 feninga. Nisam siguran da će država sebe dovesti u situaciju da ponovo za dvije godine povećava akcize. Dakle, to nam je prijeko potrebno za nastavak gradnje - ističe Salčin.

Bosna i Hercegovina sagradila je nešto manje od jedne trećine autoputa od sjevera do juga. U tijeku je gradnja dionica na samom sjeveru te zaobilaznice oko Zenice. U pripremi je dionica na jugu kod Počitelja, a ostatak u fazi projektiranja i idejnih rješenja, jer se mora osigurati financiranje.