Džihadist iz Livna: Pođite sa mnom u Siriju

Sirija
Neki su uznemireni, drugi odmahuju rukom, treći drže da o tome treba brinuti policija... No malo tko pristaje iznijeti svoje mišljenje za novine.

Pa sam se latio Facebooka i tu pronađem stranicu VILIKEY s njegovim podacima. Veldan Ključo je rođen 22. svibnja 1986. godine u Mostaru, a ima boravak u sirijskom gradu Aleppu koji je u rukama boraca Islamske države. Tu je još uslikano nekoliko knjiga koje Veldan voli čitati, a na prvom je mjestu Kuran. Da bih saznao više podataka, morao bih se prijaviti za dopisivanje kao njegov prijatelj. No, ne da mi se ovakvom staru dopisivati s mladim ljudima. Pa sam se obratio glasnogovorniku PU Livno Ivici Vrdoljaku.

- Posjedujemo operativna saznanja o Veldanu Ključi. Rođen je u Mostaru, ali je najveći dio života proveo u Livnu odakle je otišao 2012. u Siriju. Znamo da se priključio ISIL-u i da je na ratištu lakše ranjen. Također je pozivao mlađe ljude da dođu u Irak i Siriju i uključe se u džihad.

Na pitanje je li se vratio u Livno, kako mnogi govore, Vrdoljak je odgovorio: - Takvih saznanja nemamo. Ako se vrati s ratišta u Siriji, onda policija mora djelovati po novom zakonu koji nalaže uhićenje takvih osoba i kaznenu odgovornost. Taj zakon je u BiH na snazi od lipnja ove godine.

Znači, borac Islamske države koji ratuje u Siriji vrbuje nove džihadiste u gradu udaljenom samo dvadesetak kilometara od hrvatske granice, a tek 95 kilometara daleko od Splita, grada koji je među stranim turistima ove godine pravi bum.

Pokušali smo saznati nešto više podataka o Veldanu Ključi koji je svoje prezime ugradio i u naziv svoje Facebook stranice VILIKEY. Naime, Key na engleskom znači ključ. Jedan moj poznanik iz Livna veli da se sjeća tog momka iz priča njegovih rođaka. Oni su govorili još prije desetak-dvanaest godina da mali (tada je bio tinejdžer) većinu vremena provodi u džamiji i učenju Kurana. Drugo ga ništa nije zanimalo.

- Naravno, to je legitimno, ali nije uobičajeno za njegov naraštaj - dodaje moj poznanik. Znam također da su mu se roditelji prije rata odselili u Mostar, pa se u ratu vratili u Livno.

Petar Miloš
SlobodnaDalmacija