Džaferović razočaran odlukom odbora za dodjelu Nobelove nagrade

sefik dzaferovic

Bošnjački član bosanskohercegovačkog državnog vrha je istaknuo kako je Nobelov odbor olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršitelja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICY) osuđeni za najteže ratne zločine, uključujući genocid.

Dodjela Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu čin je koji predstavlja "gubitak moralnog kompasa" jer ignorira činjenicu da je riječ o osobi koja je otvoreno podržavala ratne zločince i nijekala njihova zlodjela, ocijenio je u četvrtak član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

"Smatram skandaloznom i sramnom odluku odbora Kraljevske švedske akademije znanosti o dodjeli Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, koji je u razdoblju 1992 do 1995. opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršitelja", stoji u posebnoj Džaferovićevoj izjavi koja je medijima dostavljena iz njegova ureda u Sarajevu, prenosi Hina.

Bošnjački član bosanskohercegovačkog državnog vrha je istaknuo kako je Nobelov odbor olako prešao preko činjenice kako je Handke opravdavao i stao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršitelja Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICY) osuđeni za najteže ratne zločine, uključujući genocid.

Podsjetio je kako nikada nakon završetka rata Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja niti je ponudio ispriku žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zvjerskih zločina i zapravo sve do danas niječe istinu o genocidu u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tijekom opsade inscenirali pokolje.

"Dodjeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi predstavlja čin izravnog legitimiranja njegovog beščasnog intelektualnog i političkog angažmana, što nije dostojno nijedne institucije koja promovira civilizacijske vrijednosti, pa tako ni Kraljevske švedske akademije znanosti. Ovom sramotnom odlukom, odbor je potpuno izgubio moralni kompas", izjavio je Džaferović.