FOTO  Džaferović: Narod je umoran od kriza i političkih prepucavanja

Šefik Džaferović, Dan državnosti BiH, Šefik Džaferović, Kolinda Grabar Kitarović

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović na prijemu povodom Dana državnosti BiH poručio je domaćim i stranim zvanicama da ljudima u Bosni i Hercegovini treba mir, posao i ekonomska stabilnost, odnosno sistem koji garantira jednaka prava svima i jasnu perspektivu koja im daje nadu da će sebi i svojoj djeci moći osigurati pristojan život.

"Narod je umoran od kriza i političkih prepucavanja. Zato je krajnje vrijeme da se prestane s iracionalnim opstrukcijama, blokadama i pokušajima da se jednostavno mijenja postojeći ustavni i zakonski okvir. Svjedočili smo i previše puta, a naročito u posljednjoj godini, da kriza nikome ne donosi ništa dobro i da se ultimativnim i unilateralnim pristupom ništa ne može postići" - istakao je Džaferović.

Poručio je da se svi trebaju okrenuti konstruktivnom dijalogu zasnovanom na istini i pravdi, međusobnom uvažavanju, poštovanju vladavine prava, europskim standardima i suradnji za dobrobit svih naših ljudi.

"Pokazali smo mnogo puta da se možemo dogovoriti i postići kompromis, pronaći rješenja u institucijama Bosne i Hercegovine, koja neće biti na bilo čiju štetu, a bit će u korist svih" - rekao je Džaferović.

Osvrnuo se na činjenicu da je u 24 godine postdejtonske BiH učinjeno mnogo i da su provedene brojne reforme, što govori da je ostvaren napredak.

"Nekad su ti procesi išli brže, nekad sporije. Napredovali smo brže dok smo imali izraženo prisustvo naših prijatelja iz međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini. Slabljenje njihovog interesa rezultiralo je jačanjem destruktivnih politika koje pokušavaju da ospore postojeća rješenja, zakone, odluke... Te politike pokušavaju Bosnu i Hercegovinu vratiti unazad, uvući je u nove etničke, pa i teritorijalne podjele. Ponovo im svima poručujem da je to uzaludno gubljenje vremena, jer u tome ne mogu uspjeti" - podvukao je Džaferović.

Po njegovom mišljenju jedino što može biti posljedica takvih politika jeste odlazak mladih ljudi iz ove zemlje, slabljenje ekonomije, politička nestabilnost koja tjera investitore.

"A to nikome ne treba, niti može biti od koristi bilo kojem narodu u našoj zemlji" - zaključio je Džaferović na prijemu povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koji je upriličen u Predsjedništvu BiH.

Tom prilikom, čestitajući Dan državnosti predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić umjesto tradicionalnog govora riječ je prepustio posljednjem jedinom živom dobitniku ZAVNOBiH-ove nagrade Josipu Pejakoviću.

Tako je doajen bh. glumišta velikom broju prisutnih gostiju recitirao stihove o BiH iz poeme "Zemlja od kamena".