Dvije trećine mladih iz BiH razmišlja o odlasku iz zemlje

Prema istraživanjima oko 64 posto mladih u BiH razmišlja o odlasku iz zemlje. Nezadovoljni su postojećom vlašću, korupcijom, lošim obrazovnim sustavom, nemogućnošću zaposlenja...

Za mlade 2,2 KM po osobi

BiH za mlade, a u tu kategoriju spadaju oni od 15 do 30 godina, izdvaja zanemarivih 0,05 posto ukupnih proračunskih sredstava, ili 2,2 KM po osobi. Većina općina nema strategiju za mlade, a većina onih koji imaju takve strategije ne sprovode ih. Zbog nebrige za njih i lošeg stanja u zemlji, većina mladih želi napustiti BiH. Pored dvije trećine mladih koji žele napustiti BiH, oko šezdeset posto njih je nezaposleno, a gotovo svaka druga mlada osoba u BiH, koja je izašla iz formalnog obrazovnog sustava, ostaje na razini trogodišnjeg srednjeg obrazovanja ili niže.

Ovo su samo neke od poraznih statistika, do kojih se došlo prilikom izrade analiza položaja mladih i omladinskog sektora u BiH, koje idu u prilog tvrdnjama da vlasti ne mare za mlade i njihovu budućnost.

I u izvješću Svjetskog ekonomskog foruma o globalnoj konkurentnosti za 2010. godinu, BiH je rangirana na 131. mjestu od ukupno 133 zemlje u kategoriji odljeva mozgova u segmentu efikasnosti tržišta rada. To pokazuje da obrazovani stanovnici BiH ima najveći potencijal za napuštanje zemlje jer ne mogu pronaći odgovarajuće zaposlenje, a tek manje od polovine ukupne populacije mladih izađe na glasovanjenje. Samo šest posto njih su članovi neke političke partije, dok većina mladih, oko 80 posto, uopće nije zainteresirana za politiku, a tek jedan posto njih smatra da može utjecati na politička zbivanja.

Nema zakona ni strategija

Na državnoj razini ne postoje ni zakon ni politike posvećeni pitanjima mladih. Jedino tijelo je Povjerenstvo za koordinaciju pitanja mladih pri Ministarstvu civilnih poslova, čija je zadaća bila donijeti državnu strategiju za mlade. Naime, Povjerenstvo je još 2008. utvrdilo smjernice za izradu sveobuhvatne strategije za mlade u BiH za razdoblje 2009. do 2013. Nažalost, došlo je do kašnjenja u usvajanju ovog dokumenta, pa su već izgubljene dvije godine u kojim se strategija trebala provoditi. Strategija EU za mlade potvrđuje činjenicu da su mladi ljudi jedna od najugroženijih kategorija stanovništva, posebno u stanju trenutne ekonomske i financijske krize i vrijedan resurs koji ima ključnu ulogu za budući ekonomski, socijalni i politički razvoj i perspektivu, posebno uzimajući u obzir problem starenja društva u Europi.

izvor: večernji.ba