Dvadeset i jedna godina od misterioznog ubojstva generala HVO-a Vlade Šantića

Vlado Šantić, potpora, Mostar, skup, Vlado Šantić, nestanak, Bihać, ubojstvo, Vlado Šantić, prosvjed, prosvjed, Duje Šantić, Vlado Šantić
Šantić je bio jedan od utemeljitelja i prvi predsjednik Općinskog HDZ-a Bihać te je bio dopredsjednik HDZ-a BiH.

Vlado Šantić je postao zapovjednikom HVO-a Bihać i Okruga Bihać u prilično nategnutim, ali ipak tolerantnim i općenito dobrim odnosima Armije BiH i HVO Bihać, dviju sastavnica jedne zajedničke vojske na području Bihaća.

Posljednji je put viđen živ u hotelu Sedra kod Bihaća, na proslavi Dana žena 8. ožujka 1995. godine, odakle su ga odveli pripadnici Vojne policije 502. brigade Petog korpusa Armije BiH.

Iako je iz hotela izveden naočigled tridesetak gostiju, nitko od prisutne krajiške vojne elite kasnije nije znao ili nije htio otkriti gdje je završio njihov ratni suborac.

Istraga o nestanku generala Šantića vođena je u dva navrata, i to 1995. godine te 2006. godine kada je slučaj preuzela Federalna uprava policije, nakon čega je, kako je rekao, slučaj godinama "stajao u ladici". - 2014. godine Federalna uprava policije završila je istragu. Ispitano je 80 svjedoka i nađeni su brojni dokazi i sada je red na tužitelju da podigne optužnicu. Sada je slučaj ponovno na Županijskom sudu u Bihaću.

Danas 21. godinu poslije obitelj generala Šantića traži istinu i pravdu. 8. ožujka u 12. sati u Mostaru se organizira prosvjedni skup potpore obitelji Šantić koja napokon želi saznati istinu o Vladi Šantiću.