Duje Šantić: Moga oca su prodali za tri uniforme,vreću brašna,paket ulja i 500 maraka I

Vlado Šantić, ubojstvo, optužnica, Duje Šantić, Vlado Šantić, ubojstvo, Vlado Šantić, Ljudski ostaci, Bihać, Atif Dudaković, Armija BiH, 5.korpus Armije BiH, Vlado Šantić, Grabež pored Bihaća, u hotelu »Sedra«, general Šantć, Vlado Šantić, dnk, Vlado Šantić, Bihać, Bihać, Vlado Šantić, tijelo, Vlado Šantić, Duje Šantić, struja, Duje Šantić, Vlado Šantić, nestanak, Vlado Šantić, Jozo Leutar, Vlado Šantić, Bihać, ubojstvo Šantića, general šantić, Vlado Šantić
...ostaci jedne žrtve, za koje se pretpostavlja da pripadaju posmrtnim ostacima general-bojnika HVO-a Vlade Šantića. Istražitelje je na ovu lokaciju naveo zaštićeni svjedok, koji je u detalje prepričao na koji način je mučen, ubijen i pokopan general-bojnik Šantić. Ekipa portala Direkt.ba razgovarala je sa Dujom Šantićem, sinom general bojnika Vlade Šantića.

Vijest o pronalasku bureta u kome bi mogli biti posmrtni ostaci njegovog oca on i njegova obitelj dočekali su koliko teško, toliko ipak sa olakšanjem što se strašna obiteljska tragedija konačno završava nakon 20 godina potrage za posmrtnim ostacima.

-U meni nema ni mrvice zadovoljstva, ako neko i bude odgovarao za zločin! Mene interesira samo tijelo moga oca - kazao je na početku razgovora Duje Šantić.

On, majka Jagoda i sestra Ivana sa ogromnim zanimanjem i nadom iščekuju rezultate DNK analize ostataka iz bureta u kome su, vjeruje se, posmrtni ostaci general bojnika Vlade Šantića.

Duje je ukratko ispričao kako je njegov otac uopće postao zapovjednik bihaćkog HVO-a, te pod kojim je okolnostima stigao u Krajinu.

-HVO u Bihaću zvanično je utemeljen 25. svibnja 1992.g., iako su u svim hrvatskim selima postojale organizirane „seoske straže" još od rujna 1991. g. Navedenog datuma formirana je 2. Hrvatsko-muslimanska brigada, pod zapovjedništvom Atifa Dudakovića. Moj otac nakon što je prošao obuku u Centru za obuku u Kumrovcu kod generala Rose, već sa činom bojnika, u kolovozu 1992 g. došao je pješice u Bihać sa još 25-26 momaka preko RSK. Donijeli su i oružje i streljivo koliko su mogli ponijeti. Po dolasku postao je načelnik stožera te brigade.

Duje kaže da je takvo stanje potrajalo do studenog 1992. godine, kad je tada Šantić, u međuvremenu već promaknut, postigao politički dogovor s predstavnicima Bošnjaka i izdvojio HVO formirajući GS HVO regije Bihać, sa vlastitom zonom odgovornosti u dužini od 42 kilometra, od Lohovskih brda preko V. Skočaja, Plješevice do V.Baljevca, tj. bivše zračne luke Željava.

-Dobar dio 1993. g. proveo je u Bihaću i Velikoj Kladuši. U ljeto 1993. g. počela su previranja oko autonomije, te nakon smjene Drekovića i postavljanja Dudakovića za zapovjednika 5. korpusa dolazi do sukoba u Krajini. Vlado odlazi u Zagreb, a zapovjedništvo nad HVO Bihać, u njegovom odsustvu preuzima Franjo Grgić - kaže sin ubijenog generala.

Na  pitanje što je bilo povod okrutnom ubojstvu general-bojnika HVO-a Vlade Šantića u ožujku 1995. godine, na području gdje su HVO i Armija BiH imali kakvu-takvu korektnu suradnju, Duje odgovara:

-Krajem rujna 1994. započinje najveća ofanziva Srba na Bihać, koja uglavnom ide preko zone odgovornosti HVO-a i do kraja studenog izgubili su znatan dio teritorija. Vlado Šantić ponovno dolazi u Bihać u prosincu 1994. s prvim zrakoplovom koji je došao u Ćoraliće. Stiže i streljivo koje je kronično nedostajalo, vraća nadu (u dvije bihaćke brigade 5. korpusa već tada je u bijegu 1.200 ljudi ). Dolaskom mog oca, stvari su se pokrenule. VP HVO-a ljude vadi doslovno iz mišjih rupa. Vrši reorganizaciju postrojbe, rastjeruje „korpusove" Hrvate koji se uvukli u zapovjedništva satnija, te do polovice veljače 1995. g. vraća sve crte odbrane na stanje prije ofanzive.

- Sa ocem sam posljednji put pričao 6. ožujka 1995. godine, dva dana prije ubojstva. Trebao je doći u Zagreb helikopterom sa vojnog aerodroma Ćoralići kod Cazina. Tog dana u helikopteru su za Zagreb krenuli Bernardo Jurlina (bivši hrvatski konzul u Bihaću, op.a.), Muhamed Zulić i Drago Lovrić. Četvrti je bio moj otac, ali mu nisu dozvolili da uđe u helikopter - nastavlja Duje.

Kaže da nikada neće zaboraviti posljednje očeve riječi „ ovdje nije dobro, ne valja", što ranije nikada nije govorio.

U nastavku iznošenja svojih saznanja do kojih je došao dugogodišnjom istragom, sin ubijenog generala kaže:

-Prema priči Radovana Klepića, vozača generala Šantića, i Hamdija Abdić Tigar je pijan upao u stožer HVO-a i razoružao stražu (ročnike). Zahtijevao je od generala Šantića da pođe sa njim na proslavu Dana žena, mislim, koja koja vojska na svijetu slavi Dan žena. Tamo su, navodno, oni razoružani i odvedeni u posebnu prostoriju, a general na proslavu, odakle mu se gubi svaki trag. Prije nego što su ih odveli, Dudaković je udario Šantića šakom i opsovao mu majku ustašku - kaže Duje.

- Razgovarao sam u Zagrebu i sa Radovanom Klepićem i Željkom Vujićem koji su bili uz moga oca te kobne noći. Klepić je pred hotelom „Sedra" inscenirao srčani napad, pa je prebačen u bolnicu, odakle je pobjegao i skrivao se u jednom stanu. Poslije dva dana nestao je iz toga stana, da bi se predvečer vratio sa objašnjenjem da je išao vidjeti ženu i djecu. Tek nakon nekog vremena kada je došao Čeka, zapovjednik VP HVO-a, a koji je već imao informacije, priznao je da je taj dan otišao kod Dudakovića i kako se nagodio da promjeni iskaz za što je dobio, pazite sad: tri crne uniforme, za trojicu generalovih pratitelja, vreću brašna, pakiranje ulja i 500 maraka - priča Duje Šantić.

- Franjo Grgić je kad je počela posljednja istraga završio u bolnici, zbog živaca, dobio je i proljev. Vjerujem da nije baš izravno umiješan, ali „ima svoje prste u tome" - dodao je Duje.

Sa neskrivenim ogorčenjem priča o odnosu vlasti kad je riječ o istrazi ubojstva.

- Užasno smo ogorčeni! Bili smo, dok je još bilo friško, kod ministra obrane Gojka Šuška, kod Franje Tuđmana, kod hrvatskih generala. Predsjednik Tuđman ga spomene u Washingtonu, objavi se prilog u središnjem dnevniku HTV-a, još koji dan se piše i onda muk. Nikada se dosada nije desilo da nestane bilo koji general, bilo koje vojske, a da ga 20 godina nitko ne traži - završava priču o obiteljskoj tragediji Duje Šantić, sin ubijenog general-bojnika Vlade Šantića.

Inače, Duje Šantić bio je deset godina hrvatski vojnik, dok je sada zaposlen u Aluminijskom kombinatu u Mostaru, oženjen je, ima dvoje djece. Iako ima stan u naselju Ozimice II koji je na „nestalog" oca, on, majka i sestra nikada ga nisu uspjeli vratiti u posjed.

Direkt.ba