DUJE ŠANTIĆ: Ejub Ganić je odmah znao da je moj otac ubijen, ubojice štiti državni vrh

Duje Šantić, Atif Dudaković, Vlado Šantić
...u kojem je njegov sin Duje govorio o odgovornima za generalovo ubojstvo i zataškavanje tog slučaja, na Face televiziji nestalo je slike. Uzrok je bio nestanak struje.

Struja je sključena na tri prijemnika i agregatu tako da je javnosti u BiH onemogućeno vidjeti prilog. Duje Šantić uvjeren je kako je ovo bila smišljena sabotaža.

U razgovoru za Hrvatski Medijski Servis Duje kaže kako mu upravo zbog te sabotaže potpora stiže sa svih strana .

-Polako i krivci postaju svjesni snage istine pa počinju s povlačenjem očajničih poteza ušutkivanja medija. Ovim činom je još jasnije izašlo na vidjelo ono što tvrdim već godinama da najviši državni vrh štiti ubojice mog oca, kaže Duje Šantić za Hrvatski Medijski Servis.

General Vlado Šantić je bio zapovjednik HVO-a za regiju Bihać, a bio je i dopredsjednik HDZ BiH

Posljednji je put viđen živ u hotelu Sedra kod Bihaća, na proslavi Dana žena 8. ožujka 1995. godine, odakle su ga odveli pripadnici Vojne policije 502. brigade Petog korpusa Armije BiH, kojim je zapovjedao general Atif Dudaković.

Iako je iz hotela izveden naočigled tridesetak gostiju, nitko od prisutne krajiške vojne elite kasnije nije znao ili nije htio otkriti gdje je završio njihov ratni suborac.

-Dva dana nakon saznanja o nestanku oca u emisiji na HTV-u Ejup Ganić izražava sućut obitelji UBIJENOG generala Vlade Šantića. Isto tako dva dana nakon nestanka oca u strogo povjerljivom izvješću Armije R BiH stoji: „pratiti aktivnosti i namjere HVO-a posebno nakon UBOJSTVA generala Šantića".

Ejub Ganić- znao da je general Šantić ubijen

Dakle, već tada navode kako je general Šantić ubijen. Prve istrage koje su nastupile nakon toga bile su očiti znak sabotaže rješavanja slučaja - podmetanje dokaza koji su istragu odveli u pogrešnom smjeru, lažna svjedočanstva, zametanja tragova,...a sve to u izvedbi krajiških moćnika pod okriljem najvišeg državnog vrha, kaže Duje Šantić, sin generala Vlade Šantića za Hrvatski Medijski Servis..

 

A onda su, kaže, uslijedile godine šutnje, godine isčekivanja bilo kakve vijesti o ocu, godine tuge, skrivenih suza, traženja odgovora od svevišnjeg, godine lutanja od vrata do vrata odgovornih u Bosni i Hercegovini i Republici Hrvatskoj. Okrivljivanje sebe zbog nemoći da se išta napravi, okrivljivanje drugih oko sebe zbog indiferentnosti društva, sve do 2013. kada istragu preuzima Federalna uprava policije po izravnoj zapovjedi Dragana Lukača, koji ponovno pokreće istragu.

U toj istrazi su tragovi krvi generala Šantića pronađeni na stepeništu hotela Sedra, tavanu željezničke stanice (u ratu sjedište Vojne policije), a prema opisu zaštićenog svjedoka pronađena je i bačva u kojoj su trebali biti ostaci tijela ubijenog generala..

I onda, ponovo, sabotaža! Na iskopavanje bačve nisu pozvani predstavnici Instituta za nestale osobe koji su po zakonu trebali biti prisutni. Pozvani su tek nakon 7 dana.

-Iako nam je rečeno da s 99-postotnom sigurnošću mogu potvrditi da je riječ o ostacima tijela moga oca, koji je mrcvaren, pretučen, upucan, ubačen u bačvu, poliven kiselinom i zapaljen, na kraju je DNK analiza bila negativna, podsjeća generalov sin Duje.

I nije to bilo dovoljno, trebalo je još malo mučiti obitelj Šantić, pa je tako slučaj ratnog zločina prekvalificiran u civilno ubojstvo. CIVILNO UBOJSTVO generala jedne vojske koji je u uniformi doveden pred generala druge vojske Atifa Dudakovića u pratnji vojne policije usred rata u središtu opkoljenog Bihaća!

General 5. korpusa Armije R BiH Atif Dudaković- nalogodavac ubojstva- ili provoditelj naloga?

-Tko je naredio prekvalifikaciju ubojstva? Na osnovu čega? Nitko mi ne daje odgovore, kaže Duje.

Ponovo sabotaža rješavanja slučaja ubojstva generala Šantića! Nastavak kalvarije cijele obitelji, kalvarije koja traje 21 godinu. I pored oko 80 ispitanih svjedoka, svih poznatih činjenica, tragova i svjedočanstava, pretresa, ispitivanja i „optužbi" slučaj ubojstva generala Šantića je i dalje na istom mjestu kao i prije 21 godinu.

Nema tijela, nema optuženih, nema suđenja, nema odgovornosti samo bol, tuga i razočaranje koji nisu ništa manji. -A moja obitelj i ja tražimo samo svoga oca, njegovo tijelo, da ga možemo dostojanstveno sahraniti i pomoliti se na njegovom grobu, kaže generalov sin.

Suđenje odgovornima za ubojstvo generala Šantića, njemu i njegov obitelji, kaže, ne znači ništa "jer smo svjesni da će to biti samo farsa".

-Sud vječni ih ionako čeka bez obzira na rezultate ovozemaljskog. Mi smo im ionako davno oprostili zlodjelo koje su učinili, kaže na kraju razgovora za HMS sin generala Vlade Šantića. /HMS/