Dugoročna prognoza : Malo toplo, malo ledeno – evo kakav će biti ostatak zime

vremenska prognoza, veljača, zatopljenje, vremenska prognoza, snijeg, zima, vremenska prognoza, snijeg, zima, snijeg, Božić, hladna zima, sezonska depresija, umor, sindromom kroničnog umora, vremenska prognoza, zima, zahlađenje

Prve ozbiljnije snježne oborine brzo su se pod naletom južine otopile, a temperaturni skok bio je ogroman.

Za topli i suhi prosinac zaslužna je neuobičajeno dugotrajna anticiklona koja je svoje središte veći dio prosinca imala upravo iznad jugoistočne Europe. Kako piše portal Vrijeme.net, takvo je vrijeme možda povezano s pojavom ekstremno jakog oceansko-klimatskog poremećaja poznatog kao El Niño, uz napomenu da su potrebne detaljnije meteorološke i klimatološke analize.

Moguće ekstremne vremenske neprilike

Iako je izvorište El Niña u području Tihog oceana, dakle vrlo daleko od nas, njegova snaga djeluje na vrijeme u gotovo čitavom svijetu pa tako i kod nas. Kako je taj poremećaj pri svom vrhuncu ili će ga postići tijekom narednih tjedana, još uvijek su moguće ekstremne vremenske neprilike, prvenstveno do kraja siječnja te početkom veljače.

Izračuni sezonskih prognostičkih modela zasnovanih na izračunima Europskog centra za srednjoročnu prognozu vremena u Readingu (UK) najavljuju nastavak sušnog razdoblja, osobito u kontinentalnim predjelima i ekstremno sušnim razdobljem.Možemo dakle očekivati manjak oborina i u veljači od kojeg bi trebala biti izuzeta jedino južna Hercegovina, piše Vrijeme.net.

Natprosječno topla zima

Izračuni temperatura pokazuju nastavak trenda natprosječno tople zime, bez obzira na trenutni val hladnog zraka i mraz.

U najvećem dijelu BiH očekujemo temperature koje će biti 3 do 4 stupnja više od klimatološki očekivanih vrijednosti, a u sjeverozapadnim i središnjim kontinentalnim područjima očekujemo i do 5 stupnjeva Celzija iznad normale. Proizlazi da će u kontinentalnim područjima zima u svom završnom dijelu sličiti prosincu: dakle sušna i ekstremno sušna te natprosječno do ekstremno topla.

Od ozbiljnijeg snijega - ništa

To je ujedno, piše taj portal, i odgovor na pitanje hoće li biti snijega. Nije naravno moguće dati prognozu dan po dan, no iz toplinskih i oborinskih karakteristika do kraja siječnja i u veljači možemo najaviti da ozbiljnijeg snijega više neće biti, barem ne do ožujka kada će i El Niño znatno oslabiti, a temperature i oborinski režim će se približiti onom uobičajenom za to razdoblje.

Snježne epizode, ako ih uopće i bude u nizinama, bit će dakle vrlo rijetke i uglavnom slabe i kratkotrajne.