Dugoročna prognoza : Evo kakvo nas proljeće očekuje postoji odlična i loša vijest…

Mostar, Dani Matice hrvatske u Brotnju, Uskrs, koncerti, Herceg Stjepan Kosača, HNK, leda, dani matice hrvatske, Mostar, HNK, Herceg Stjepan Kosača, profesionalci, hrvatski dom herceg stjepan kosača, danijel vidović, ravnatelj, koncert, Mostar, Međunarodni dan osoba s invaliditetom, spc mostar, prijem, božićni prijem, Danilo Pavlović , Mostar, predstava, odgoda, dr. Dragan Čović, Dragan Čović, Josip Juratović, kosača, Herceg Stjepan Kosača, otvorena scena Kosača, Silente, Udruga građana Vrisak , Udruga Vrisak, Herceg Stjepan Kosača, sveučilište, Sveučilište u Mostaru, advent, književna večer, vremenska prognoza, proljeće, vremenska prognoza, BIH, erotska komedija, hrvatski dom herceg stjepan kosača, vremenska prognoza, vrijeme, vremenska prognoza, kosača, filmovi, hrvatski dom herceg stjepan kosača, Akademski zbor Pro musica - Mostar, Akademski zbor Pro Musica, Mostar, Izložba

U klimatologiji, proljeće je razdoblje od 1. ožujka do 1. lipnja. Južni dijelovi Europe prvi će osjetiti dolazak proljeća. Proboji toplog zraka iz Afrike ovdje će početi već tijekom ožujka. U sjevernijim dijelovima Europe zimska hladnoća će se zadržati dulje nego što je to inače slučaj, tako da će tamo ugodnije temperature stići tek tijekom travnja i svibnja. Zanimljiv je i ovaj dio, Francuska i Njemačka, koji je nekako između dvije zračne mase, toplije i hladnije. Tu je zato nešto veća vjerojatnost za oluje s jakim vjetrom, one bi mogle biti češće ovoga proljeća!", kaže RTL-ov meteorolog Nikola Vikić-Topić.

"Što se tiče BiH, na našem području proljeće će biti barem malo toplije od svog prosjeka, i ti prodori toplog zraka krenut će relativno rano, već u prvoj polovini ožujka. Ono što ćemo svi osjetiti, zbog ovih viših i ugodnijih temperatura je i normalizacija cijena povrća", rekao je Vikić-Topić.

"Što se tiče oborina, one će biti oko prosjeka, možda malo više u ožujku. To je uvijek teže za prognozirati nego temperaturu, pa ovo moramo uzeti s dozom rezerve. No, ono na što treba upozoriti jest mogućnost poplava, osobito u ožujku i to zbog kombiniranog faktora, topljenja snijega u Alpama zbog više temperatura, ali i zbog mogućnosti za višak kiše. Sve u svemu, rezime je: proljeće toplo!", zaključio je RTL-ov meteorolog.