FOTO  Državni tajnik Milas sa Hrvatima iz Bosanske Posavine i Kotorvaroške doline

Zvonko Milas, BIH
...gdje se susreo s brojnim Hrvatima i predstavnicima hrvatskih udruga s prostora Bosanske Posavine i općine Kotor Varoš.

Prvog dana posjeta, državni tajnik Milas i Nikola Mažar, državni tajnik za obnovu i stambeno zbrinjavanje posjetili su povratnička naselja u Bosanskoj Posavini kako bi provjerili koje su realne potrebe za povratak i osobno se uvjerili u uspješne povratničke primjere.U Derventi, u mjestu Žeravac posjetili su povratničke obitelji Ive Grgića i Ivice Oroza te obitelj Marić u Kolibama Donjim kod Bosanskog Broda. Ivo Grgić u Posavinu se vratio 1999. godine, a voćnjak je podigao 2012. Njegova obitelj bavi se voćarstvom i primjer je kako se na ovom prostoru može živjeti od svog rada. „Vrijednim trudom, upornošću, voljom te uz potporu institucija uspjeli su pokrenuti proizvodnju voća te sebi i svojim najbližim osigurati pristojnu egzistenciju. I to je ono što ćemo i ubuduće podupirati - projekte samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mjesta" - rekao je tom prigodom državni tajnik Milas.

U pratnji dopredsjednika RS Josipa Jerkovića obišli su Franjevački samostan Plehan - jedini katolički samostan u Republici Srpskoj te Hrvatski dom - HKD Napredak u Derventi koji je najvećim dijelom financiran uz potporu Vlade Republike Hrvatske.

Drugog dana posjeta, državni tajnik Milas posjetio je Kotor Varoš, općinu u kojoj je prije rata živjelo skoro 11000 Hrvata. Danas ih je, po posljednjem popis stanovništva u BiH iz 2013.godine tek 1116. Ispred župne crkve u Kotor Varošu, državni tajnik Milas, župnik fra Zoran Mandić i Zoran Piličić, pomoćnik ministra obrane RH poklonili su se žrtvama 2. Svjetskog rata i poraća te posljednjeg rata u BiH, nakon čega su obišli Sokoline i Orahovu, razrušena i napuštena sela u kojima su prije rata živjeli Hrvati „Više od polovice sela i naselja u kojima su do rata živjeli Hrvati do danas nisu obnovljeni. No unatoč tome, želja za povratkom ne jenjava. Mi ćemo ovdje ostati, opstati. Mi ostajemo ovdje živjeti" - rekao je fra Zoran koji je zahvalio hrvatskom izaslanstvu na posjeti „Vaš dolazak ovdje nosi snažnu poruku da nismo zaboravljeni i veliko nam je ohrabrenje" - rekao je.

„Hrvatska ima prije svega ljudsku, moralnu, a ne samo ustavnu i zakonsku obvezu pomoći prognanim i raseljenim kotorvaroškim Hrvatima u povratku a onima koji su se već vratili - osigurati primjerene uvjete za kvalitetan život. I to će ova hrvatska vlada sigurno činiti" - poručio je državni tajnik Milas.

Državni tajnik Milas održao je sastanak s predstavnicima kotorvaroških udruga te se susreo sa Zdenkom Sakanom, načelnikom općine Kotor Varoš s kojim je razgovarao o mogućnostima suradnje na infrastrukturnim projektima koji bi Hrvatima ovog kraja omogućili povratak.

Dvodnevni posjet BiH završen je posjetom proizvodnim pogonima tvrtke Sim Technics u vlasništvu povratničke Marić. Tvornicu su pokrenuli 2007.godine u naselju Šibovi. Danas zapošljavaju 200 radnika a cjelokupnu proizvodnju izvoze na tržište EU.