Državna vlast od sutra, federalna čeka Inzka

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) sutra će u 10.00 sati obaviti žrijebanje za utvrđivanje redosljeda listi na glasačkim listićima, nakon što su postale pravosnažne odluke o ovjeri kandidatskih listi za izbor izaslanika iz FBiH u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Iz reda bošnjačkog naroda ovjereno je sedam kandidatskih listi na kojima se nalaze imena 19 kandidata, a iz reda hrvatskog naroda šest kandidatskih listi s imenima 21 kandidata. Za njih će sutra tajno glasovati 58 izaslanika Doma naroda FBiH, a za izbor kandidata potrebna su najmanje tri glasa.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je trebala biti održana 26. svibnja, odgođena za sutra kako bi se ispoštole sve procedure i rokovi, jer je SIP BiH 25. svibnja ovjerilo kandidatske liste, a žalbeni rok teče 48 sati.

Prema najavama, u Klub Hrvata će biti izabrani Dragan Čović i Borjana Krišto iz HDZ-a BiH, Josip Merdžo iz HDZ-a 1990, Stjepan Krešić iz HSP-a, te Krunoslav Vrdoljak iz SDP-a BiH. U Klub Bošnjaka najvjerojatnije će biti izabrana tri izaslanika iz SDA i to Sulejman Tihić, Halid Genjac i Nermin Kapetanović, te dva iz SDP-a BiH Hasan Bećirović i Mehmed Bradarić.

Narodna skupština Republike Srpske je prije pet mjeseci izabrala izaslanike za Klub Srba Stašu Košarca i Krstana Simića iz SNSD-a, Mladena Ivanića iz PDP-a, Ognjena Tadića iz SDS-a i Dragutina Rodića iz DNS-a.

Početak sjednice Doma naroda federalnog Parlamenta zakazan je sutra u 14.00 sati.

Izborom izaslanika iz FBiH za Dom naroda parlamenta BiH, nakon sedam mjeseci, trebalo bi biti završeno formiranje zakonodavne vlasti na razini BiH. Zahvaljujući nameetnutim odlukama Valentina Inzka to nije slučaj s Federacijom BiH gdje još nije završena zakonom propisana procedura. Time su odluke, obrazložene navodnim kašnjenjem u formiranju vlasti, postale jedinim razlogom zbog kojega nije zakonski formirana vlast u FBiH.

dnevnik.ba