Država za čovjeka: Vlada FBiH uvodi nove trošarine i poskupljuje sve vrste goriva

Gorivo, nafta, Gorivo, nafta, Vlada Federacije, Gorivo, poskupljenje, Gorivo, Split, krađa, Gorivo, poskupljenje, država za čovjeka, Gorivo, benzin, nafta, Gorivo, benzin, dizel, prosvjed, sindikat, petrol, petrol, benzinska pumpa petrol livno, nafta, eksploatacija nafte , naftni terminal, ekonomična nafta, Gorivo, cijena, nafta, nafta, benzin, cijena, pad cijena, nafta, benzin, pojeftinjenje, nafta, cijena, pad cijena, BIH, dizel, dizeli 220 BlueTec, Turbodizelaš, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, pojeftinjenje, Gorivo, dizel, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, BIH, Gorivo, cijena, Ljubuški, Gorivo, cijene, Gorivo, Hercegovina, cijena, poskupljenje, alkohol, Gorivo, BIH, nafta, cijena, nafta, FBIH, Gorivo, poskupljenje, trošarine, Gorivo, loše gorivo, Gorivo, nafta, poskupljenje, akcize, nafta, dizel, dizel pogon, troškovi, Gorivo, Gorivo, Mostar, Gorivo, poskupljenje, cijena nafte , cijene nafte , nafta
Prošloga tjedna gorivo je na većini benzinskih crpki u Federaciji BiH ponovno poskupjelo pod pritiskom porasta rafinerijskih cijena nafte, međutim, nova vlast planira uvesti i posebne trošarine na naftu kako bi spasila posrnulu kompaniju Željeznice FBiH. Prema najavama, najprije je prijedlog bio da se uvede trošarina od jedne litre prodanoga goriva od deset feninga, da bi se sada u Ministarstvu prometa i veza korigirao ovaj prijedlog pa se najavljuje da će se taj iznos prepoloviti. Naime, tako bi svaka litra goriva trebala dodatno poskupjeti za pet feninga, čime bi se praktično na taj način sufinancirale Željeznice FBiH.

Rekordne cijene

Cijena najčešće korištenog dizela i bezolovnog benzina 95 tako bi se približila 2,5 marke po litri. S novim poskupljenjem građani bi za pun spremnik goriva dodatno morali platiti 3,5 maraka, dok bi pak autoprijevozničke tvrtke plaćale u prosjeku 32 marke više po potrošenome tanku goriva. Apsurdno zvuči činjenica da bi svi građani bili obvezni financirati Željeznice, ali i praktično njihova konkurencija, autoprijevoznička poduzeća. Sve to imalo bi lančani, domino učinak, pa bi se poskupljenje goriva odrazilo na poskupljenje života u svim oblastima.

To bi značilo poskupljenje osnovnih životnih namirnica, a s druge strane praktično bi na rub opstanka dovelo autoprijevozničke tvrtke koje se ionako teško bore s poskupljenjima goriva i stalnim državnim nametnima. To su potvrdili i udruženju prijevoznika Bosne i Hercegovine koji apeliraju na Vladu Federacije da odustane od ovakvog pritiska na ove tvrtke. No, za sada se radi samo o prijedlogu iz Federacije koje mora dobiti potrebne suglasnosti i od drugih institucija. Naime, u ovlasti je države BiH politika trošarina, napose oko goriva.

Čeka se vlast

To podrazumijeva promjenu Zakona o trošarinama oko čega bi se morala dobiti suglasnost Vijeća ministara, zatim Upravnoga odbora Uprave za neizravno oporezivanje, a tek nakon toga proći i ukupnu proceduru u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Za donošenje takvih odluka, imajući na umu i dosadašnji ustroj vlasti, pričekat će se duže vremensko razdoblje. Koliko god zvučalo ironično, sretna je, naime, okolnost za građane što se vlast još uvijek nije konstituirala na svim razinama pa će se na taj način poskupljenje goriva izbjeći na dugoročniji rok.

Ukoliko se također imaju na umu i procjene da bi zbog krize u Libiji cijena nafte mogla ponovno rasti, onda bi se u ovoj godini mogao ponoviti rekord od prije dvije godine kada je cijena nafte po barelu premašila daleko 200 dolara.

izvor: večernji list