Država za čovjeka: Veleposlanstvo BiH pri UN-u - stranački stožer SDP

Lagumdžiji su na raspolaganje stavljeni svi resursi uprkos zabrani šefa diplomacije BiH Svena Alkalaja da diplomatsko-konzularna predstavništva organiziraju posjete dužnosnika iz BiH bez znanja Ministarstva inozemnih poslova.

Da se Alkalaj ipak pokušava dodvoriti Lagumdžiji govori podatak da je zaposlenima u misiji u New Yorku izdao nalog da se svi kapaciteti stave na raspolaganje lideru SDP-a.

- Nije neka posebna tajna da je šef SDP-a i nesumnjivi lider `platformaša` i u New Yorku propagira ideju da njegova stranka, SDA, `pravaši` i Lijanovićeva stranka i na državnoj razini trebaju biti jezgro vlasti", objašnjava izvor "Presa" razlog Lagumdžijine turneje po Americi, gdje je otputovao 30. ožujka i u BiH bi trebalo da se vrati u petak.

Barbalić je svom stranačkom šefu organizirao seriju sastanaka s veleposlanicima najuticajnih članica Vijeća sigurnosti - Rusije, SAD i Velike Britanije, kao i sa šefom Misije Turske u UN Ertugrulom Apakanom. Svim sugovornicima Lagumdžija je ponovio dobro poznate stavove, tvrdeći da su dva HDZ odbila ponudu međunarodne zajednice da postanu dio parlamentarne većine.

Zastupnik SNSD-a u parlamentu BiH Slavko Jovičić kaže kako nema nikakve dileme da Lagumdžija u Americi boravi kao šef partije i da je čitava logistika Ministarstva inostranih poslova stavljena u njegovu službu.

On naglašava da bi bilo dobro da se Lagumdžija zadrži u SAD najmanje šest mjeseci, tvrdeći da je siguran da bi u tom slučaju dogovor o formiranju vlasti bio postignut već u idućih desetak dana.

Zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu parlamenta BiH Borislav Bojić ističe da se institucije BiH ne mogu koristiti za privatne i stranačke svrhe i da je to u Lagumdžijinom slučaju više nego očigledno.

M. Landeka