Država za čovjeka: U Federaciji BiH cestarina poskupljuje za više od 100 posto

Trenutačno krajnje skromnu mrežu autocesta u BiH čini i dionica na pravcu od Sarajeva prema Zenici, u dužini od 37 kilometara, za čije su korištenje vozači osobnih automobila do sada plaćali dvije konvertibilne marke, što je iznos od jednog eura.

Već za dva dana cijena će, međutim, biti povećana na 4,20 KM (2,10 eura). "Ta je cijena sukladna onome što već imamo u regiji", ustvrdio je Karić.

Kazao je kako drastično povećanje cijena cestarine proistječe iz obveza prema kreditorima te iz planova za nastavak cestogradnje.

Gradnja 37 kilometara postojeće autoceste na pravcu koridora V c, koji prolazi kroz BiH, trajala je više od deset godina, a potpuno je neizvjesno koliko će vremena trebati kako bi se izgradio cijeli cestovni koridor u ukupnoj dužini od 330 kilometara. Najavljeno je tek kako bi do kraja 2014. godine moglo biti izgrađeno oko 120 kilometara autoceste no na dionicama koje neće biti spojene.

Vijeće ministara BiH tako je u utorak usvojilo prijedlog ugovora o financiranju gradnje dodatnih 31 kilometar autoceste na pravcu od Sarajeva prema Mostaru te na prostoru između Svilaja i Odžaka na sjeveru zemlje, uključujući tu i spojni most s Hrvatskom preko Save. Za te dvije dionice BiH bi od Europske investicijske banke (EIB) trebala dobiti kredit od 166 milijuna eura s rokom otplate od 25 godina.

Način finaniranja gradnje preostalih 200 kilometara planirane autoceste još nije utvrđen.

hina