Država za čovjeka: U Brčkom vladaju kriminalne strukture SDP-a

Brčko, vehabija, uhićenje, Brčko, sdpbih, kriminal, ivan krndelj, Brčko, preglasavanje
Intenzivni napadi na IFIMES počeli su kada smo u našim analizama razotkrili način financiranja SDP BiH, kojeg su godinama nelegalno financirale institucije Brčko Distrikta. Izborom novog gradonačelnika 2009.godine dr. Dragana Pajića nelegalno financiranje SDP BiH je prekinuto. Zbog toga je gradonačelnik dr. Pajić smijenjen prema nelegalnoj odluci Skupštine Brčko Distrikta BiH 19.svibnja 2011.godine, kojom predsjedava Esad Atić (SDP). O nelegalnoj smjeni uskoro će odlučivati Apelacijski sud Brčko Distrikta. Upravo je Esad Atić najnelegitimniji član Skupštine, jer je Nalogom supervizora Susan R. Johnson 22.9.2004.godine smijenjen sa funkcije šefa odjela za obrazovanje zbog toga što je naručio i distribuirao udžbenike iz grupe bošnjačkih nacionalnih predmeta i tako pokušao nametnuti srpskim i hrvatskim učenicima da uče po nastavnom programu iz grupe bošnjačkih nacionalnih predmeta. Time je Atić ozbiljno narušio povjerenje u istinsko multietničko obrazovanje i obrazovanje bez diskriminacije.

Propust Ureda Visokog predstavnika (OHR) i Centralne izborne komisije (CIK) je u tome što su dopustili, da se smijenjeni zvaničnik Atić uopšte kandidira za poslanika u Skupštini Brčko Distrikta BiH i da čak bude izabran za predsjednika Skupštine. Esad Atić je i predsjednik SDP-ove lokalne organizacije u Brčkom, koji poslije nelegalne smjene gradonačelnika dr. Pajića i dalje saziva sjednice Skupštine na kojima se donose nelegalne i nelegitimne odluke, jer na sjednicama ne učestvuje većina srpskih zastupnika. Da bi odluke imale legalitet i legitimitet za njih prema statutu Distrikta moraju glasati najmanje po tri bošnjačka i srpska poslanika i jedan hrvatski. Zbog neučestvovanja srpskih poslanika u radu Skupštine poslije nelegalne smjene gradonačelnika sve odluke Skupštine su nelegalne i nelegitimne, jer za donošenje odluka nisu osigurani glasovi najmanje tri srpska zastupnika.

Ne događa se prvi put, da SDP BiH samovoljno tumači zakone. To se pokazalo i na primjeru pokušaja izmjene pravila kod predmeta vjeronauka u Kantonu Sarajevo kada je ministar obrazovanja iz redova SDP samovoljno donio odluku da se ocjene iz vjeronauke više ne uračunavaju u opći prosjek učenika, mada su na početku školske godine jasno postavljena pravila prema kojima se taj predmet brojčano ocjenjuje i ocjena iz vjeronauke ulazi u opći prosjek ocjena. Sličan slučaj je i kod smjene gradonačelnika Brčko Distrikta dr. Pajića, za kojeg je prilikom njegovog izbora za gradonačelnika bilo potrebno osigurati najmanje po tri bošnjačka i srpska glasa i jedan hrvatski. Po istoj proceduri po kojoj je izabran gradonačelnik je morao biti i smijenjen. To se nije poštivalo u slučaju gradonačelnika dr. Pajića. Dakle, SDP-ovi kadrovi mijenjaju pravila „u tijeku igre" i u svoju korist.

Spomenuti u našim prethodnim priopćenjima Mirsad Đapo, Ismet Dedeić, Izet Banda, Esad Atić i Admir Nuković sve vrijeme su bili štićenici Zlatka Lagumdžije i vodstva SDP BiH u Sarajevu. Posebno je potrebno istražiti ulogu Ismeta Dedeića, nekadašnjeg šefa odjela za urbanizam, imovinske odnose i privredni razvoj i savjetnika gradonačelnika, koji je smijenjen Nalogom supervizora za Brčko 23.3.2007.godine. Dedeić se sada javnosti Distrikta predstavlja kao predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH u Distriktu. U obrazloženju smjene Ismeta Dedeića je navedeno, da se razrješava sa dužnosti savjetnika gradonačelnika u Vladi Distrikta. Sva prava na naknadu za rad, povlastice ili status koja su proizilazila iz ove dužnosti prestala su mu odmah. Dedeiću je trajno zabranjeno obavljanje bilo koje dužnosti u bilo kojoj javnoj instituciji Distrikta, bilo da je ta dužnost zvanična ili nezvanična, izborna, dužnost na koju se imenuje ili neka druga dužnost po bilo kom drugom osnovu. Dedeiću se također zabranjuje ulazak u prostorije u koje je pristup dozvoljen samo službenim licima u objektima u kojima su smještene javne institucije Distrikta. Pošto lokalne institucije za obračun sa organiziranim kriminalom i korupcijom nisu dovoljne jake ili su pod utjecajem navednih pojedinaca i SDP-a istragu i procesuiranje treba da preuzme SIPA, Tužiteljstvo i Sud BiH.

Kriminalne strukture unutar SDP-a dodatno su ohrabrene odlukom glavnog državnog tužitelja  BiH Milorada Barašina, da obustavi istrage protiv predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžije i potpredsjednika te stranke i načelnika sarajevske općine Novi Grad Damira Hadžića u „predmetu Reket". Predmet „Reket" je ustupljen Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo što praktično znači aboliciju za predsjednika i potpredsjednika SDP-a, kao što je predmet Dodik prebačen na specijalno Tužiteljstvo Republike Srpske.

Zbog toga se snažni pritisci vrše na suce Apelacijskog suda u Brčkom, koji treba da donesu presudu o nelegalnoj i nestatutarnoj smjeni gradonačelnika dr. Pajića, da legaliziraju odnosno potvrde nelegalnu i nelegitimnu odluku Skupštine Distrikta. Pravni eksperti su jednoglasnog mišljenja, da je došlo do nelegalne i nelegitimne smjene gradonačelnika ptotivno statutu Distrikta i da je sve je potrebno vratiti u prijašnje stanje, što znači da gradonačelnik dr. Pajić treba da se vrati na poziciju gradonačelnika, a inicijatori nelegalne smjene moraju biti odgovarajuće sankcionirani.

Ponašanje SDP-a u Brčkom kao eksluzivne bošnjačke stranke i djelovanje SDP-a posebno poslije listopadskih izbora je u smjeru legitimiranja srpskog i hrvatskog nacionalizma. Tome doprinosi i nedavna odluka Vlade Federacije BiH, kojom je odlučeno da se otvori Ured u Brčkom čime će se dodatno pogoršati odnosi unutar Distrikta. Analitičari smatraju, da zbog odnosa unutar Distrikta nije dobro da FBiH i Republika Srpska imaju svoje posebne Urede u Brčkom. Otvaranje ureda FBiH u Brčkom SDP-a je pokušao predstaviti kao svoj veliki uspjeh. Analitičari smatraju, da bi supervizor za Brčko svojom odlukom trebao zabraniti otvaranje ureda RS i FBiH u Brčkom.

Analitičari upozoravaju, da je potrebno poduzeti mjere na promjeni Statuta Brčko Distrikta, koji ne odgovara stvarnim potreba Distrikta, koji je u poslednjih deset godina doživio snažan razvoj. Statut je nadživljen i potrebno je pristupiti njegovim temeljitim promjenama i zbog već izvršenih njegovih izmjena i seta zakona iz 2007.godine. Upravo je gradonačelnik dr. Pajić, između ostaloga, žrtva nadživljenog statuta.

Potrebno je sudski procesuirati nositelje počinjenog kriminala, koji godinama opterećuju odnose unutar samog Brčko Distrikta. Zbog toga dekriminaliziranje SDP Brčko Distrikta predstavlja ozbiljan test za Lagumdžiju i SDP BiH, jer ukoliko ne dekriminalizira osobne redove u Brčkom umanjiti će mogućnosti, da to uradi na županijskom, federalnom i državnom nivou. Problem SDP BiH kao i većina partija u BiH je, da funkcioniraju kao interesne grupe, a pošto je SDP već došla na vlast postoji realna mogućnost da njihovo djelovanje poprimi elemente organizirane kriminalne grupe.

Međunarodni institut IFIMES će i dalje istraživati događanja u Brčko Distriktu, Bosni i Hercegovini i regiji i upozoravati na negativne pojave i nositelje tih pojava. Nikakve prijetnje, pritisci i najave tužbi kriminalnih struktura i kriminalaca neće nas zaustaviti u našem daljem radu. Tragično je, da se istraživanjem organiziranog kriminala i korupcije mora baviti IFIMES, a ne institucije Brčko distrikta BiH i države Bosne i Hercegovine, poručuju iz IFIMES-a.