Država mora stati ukraj monopolu s gorivom

Gorivo, poskupljenje, Gorivo, benzin, benzinska pumpa, Gorivo, cijene nafte , cijene, nafta, benzin, benzinska postaja, poskupljenje goriva, Gorivo, Stop rast cijena goriva, potrošnja goriva, Gorivo, loše gorivo, Gorivo, cijene, BIH, Gorivo, Gorivo, Gorivo, cijene goriva, automobil, Gorivo, BIH, Gorivo, dizel, benzinska postaja, benzin, inflacija, Gorivo, benzin, Bosna i Hercegovina, akcize
Arhiva
U tom periodu, cijena goriva u BiH je rasla, stagnirala ili je tek minimalno snižena na pojedinim benzinskim pumpama, za svega 0,05 KM po litru u Federaciji i 0,07 KM u nekim dijelovima Republike Srpske, piše Dnevni avaz.

Bez utjecaja

Ekonomski analitičar Damir Miljević smatra da do stabilizacije cijena nafte u BiH ne dolazi zato što u toj oblasti vlada monopol. Prema njegovom mišljenju, distributeri nafte i naftnih derivata preko svojih udruženja usaglašavaju maloprodajne cijene, a država nema nikakav utjecaj.

- Za razliku od nas, u Hrvatskoj se država pita i zato oni brže snižavaju cijene, jer rade u interesu naroda. Distributeri su brzi kad treba dići cijenu, a spori kad treba sniziti. To je tako zato što rade u svom interesu i može im se. Problem je što u ovoj zemlji niko ne radi u interesu građana, pogotovo ne oni koji su plaćeni za to, a to su političari - smatra Miljević.

Prije manje od godinu, litar goriva na većini benzinskih pumpi u našoj zemlji koštao je od 1,70 do 1,90 KM, a sada ide i do 2,36 KM.

Puni rezervoari

Predsjednik Udruženja "Futura" iz Mostara Marin Bago kao problem navodi i previsoke namete na gorivo.

- Da nema nameta, cijena goriva bila bi oko 1,30 KM. Na to plaćamo 32 nameta. Političari nas ugušiše time. Distributeri sporo snižavanje cijena pravdaju pričom o rezervoarima. Kad cijena pojeftini, govore da imaju pune rezervoare po skupljoj cijeni i tako svaki put. Godinama ista priča. Svi znamo kako rade, a naše institucije taj problem mogu riješiti vrlo brzo, ali neće - rekao je Bago.

Cilj je profit

Miljević naglašava da su ciljevi naftnih distributera potpuno jasni, jer rade za profit.
- Problem je što se radi o strateškoj robi, koja ima dvije karakteristike. Prva je da bez nje ne možete, a druga da nije mnogo osjetljiva na promjenu cijene, drugim riječima, morate kupovati gorivo - rekao je Miljević.