Dramatično u BiH: Bujice vode na ulicama, voda prodrla u kuće

14.05.2019

U naselju Orahovica, usljed jakog pljuska kiše izlila se rijeka Turija te poplavila poljoprivredno zemljište i okružila nekoliko stambenih objekata

Prema izvanrednom izvješću  kantonalnog šstožera Civilne zaštite Tuzla u kojem su ažurirani podaci sa terena zaključno sinoć sa 22,00 sata, situacija u Tuzlanskom kantonu usložnjava se, pa je tako vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 21 sat iznosio 234 cm i u porastu je (redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju na 300 cm) .

U naselju Orahovica, usljed jakog pljuska kiše izlila se rijeka Turija te poplavila poljoprivredno zemljište i okružila nekoliko stambenih objekata.

Do trenutka slanja izvješća  voda nije prodrla u objekte, a na lice mjesta izašla je PVJ Lukavac sa pumpama za crpljenje vode. Obzirom da se radi o vodotoku bujičastog karaktera, za vrijeme boravka vatrogasaca nivo je Turije pao za 10 cm, te se prati daljnje stanje vodostaja rijeke.

PVJ Banovići je imala više izlazaka na intervenciju sa pumpama u naseljima Seona, Banovići Selo, Smajlovići gdje su lokalni potoci bujičastog karaktera plavili zemljište i pravili probleme lokalnom stanovništvu.

Na određene lokacije poslana je mehanizacija u cilju raščišćavanja i proširenja korita i ispusta.

Fokus.ba

Tagovi: BIH poplave

loading...