FOTO  Dramatični dan i noć u Grahovu: vatra nadomak kuća u selima Korita i Marinkovci

bosansko grahovo, požar
...i ozbiljno zaprijetio obiteljskim kućama i gospodarskim objektima u selima Marinkovci i Korita.

U Marinkovcima je vatrena stihija kulminaciju dosegnula jučer kada se opasno približila rubnim dijelovima sela i zaprijetila kućama i stajama. Požar gasi desetak mlađih mještana koji traktorima izvlače vodu na opožarena područja. Vatra guta pred sobom travu i nisko raslinje, i do sada je izgorio veliki dio pašnjaka pa mještani - uglavnom siromašni stariji povratnici - ovo ljeto više neće imati gdje izvoditi stoku na ispašu.

Djelatnici Šumarije Bosansko Grahovo već peti dan u smjenama danonoćno dežuraju i gase požar na onim dijelovima gdje je vatra zaprijetila šumskim površinama prema Tičevu i planini Šator.

Danas, 20. srpnja vatrena stihija došla je do hrvatskog sela Korita uz magistralni pravac Bos. Grahovo - Livno. Od ranih jutarnjih sati selo je branila mala skupina župljana župe Bos. Grahovo, zajedno sa svojim župnikom, kojima su se u popodnevnim satima priključili djelatnici Granične policije i Šumarije Bosansko Grahovo, te drugi mještani iz Grahova.

Na temperaturi od 37 o C, uz cjelodnevni vjetar koji je često mijenjao smjer, ova je skupina uspjela udaljiti požar od sela, koristeći samo lopate i ručne pumpe, tzv. „brentače".
Budući da općina Bos. Grahovo nema vatrogasnu jedinicu, u pomoć je kasnije došla samo jedna cisterna s vodom Komunalnog poduzeća iz 70 km udaljenog Livna.

U jednom trenutku situacija se činila vrlo kritičnom pa je vatra došla na samo koji metar od obiteljskih kuća u Koritima, dok je požar zahvatio stare napuštene kamene kuće, među kojima i kuću pokojnog bračnog para Mate i Mande Vulić. Ta je kuća poznata po tome što se koristila za snimanje poznatog hrvatskkog filma „Konjanik".

Nažalost, u večernjim satima jak je vjetar vratio požar u smjeru Korita i došao do samog ruba magistralne ceste Bos. Grahovo - Livno. Djelatnici grahovske Šumarije dežurali su cijelu večer kako se vatra ne bi proširila preko ceste i zahvatila velika šumska prostranstva na Dinarskom masivu u pograničnom dijelu prema Republici Hrvatskoj.

U kasnim večernjim satima ovo je požarište obišao i načelnik općine Bos. Grahovo Uroš Makić s predsjednikom grahovske Civilne zaštite. Budući da se spustila noć, odlučeno je da svi dobrovoljni gasitelji odu na odmor svojim kućama i nastave gasiti vatru u ranim jutarnjim satima.

Vatreni obruč dugačak više od 20 km polagano se kreće prema selima Luke i Obljaj, no postoji bojazan da bi već sutra mogao stići do tih sela i ugroziti velike površine usjeva žita na Pašića polju.

Dobrovoljni gasitelji, zajedno s djelatnicima Šumarije Bos. Grahovo, ulažu nadljudske napore u gašenju ove vatrene stihije, ali i mole županijske i državne institucije da napokon reagiraju, i - ako treba - pošalju vojsku kao pomoć u gašenju ovog požara koji se svakog trenutka može izmaknuti kontroli.

Ovaj veliki požar - jedan od najvećih u zadnjih nekoliko godina - na području grahovske općine, kao i prošlogodišnje poplave diljem BiH, još su jedan pokazatelj inertnosti i neučinkovitosti struktura vlasti na svim razinama u državi BiH, ali i odlučnosti i solidarnosti običnih građana koji prvi spremno reagiraju u ovakvim izvanrednim situacijama, sprečavajući tako da dođe do još veće katastrofe.

Građani se s pravom pitaju kako je moguće da jedna općina nema svoju vatrogasnu jedinicu, ili da prostrana Hercegbosanska županija ima svega četiri vatrogasna vozila, na području bogatom šumama gdje šumski požari nisu rijetkost.

(d. k.)