Dragana Čovića optužuju na temelju krivotvorenog dokumenta

Dragan Čović
Carinske uprave FBiH, a u kojem se navodi da se na mašinski iskorišteno pileće i pureće meso i kožice, namijenjene za proizvodnju, ne plaća posebna pristojbe.

Dopis, koji je u posjedu "Nezavisnih", navodno je potpisao Čović, tadašnji ministar financija, ali Sud BiH je već ranije u presudi za isti slučaj naveo da je taj upravni akt, potpisan faksimilom potpisa Dragana Čovića, u stvari krivotvorina.

"Istraga prilikom procesa u Sudu BiH pokazala je da je ovaj dokument kreiran u kompjuteru Želimira Repca, bivšeg direktora Carinske uprave FBiH, a zaveden u protokolu Ministarstva finanncija FBiH. To dokazuje da se radi o krivotvorini. Rebac se, kako se sumnja, zbog ovog slučaja pod ogromnim pritiscima u kolovozu 2006. godine odlučio na samoubojstvo skokom sa mostarskog Lučkog mosta u Neretvu", kaže izvor "Nezavisnih".

Smatram da je ta optužnica neosnovana i da se radi o presuđenoj stvari, kazao Čovićev odvjetnik

U obrazloženju presude Suda BiH navedeno je da je Čović kriv zato što taj dokument nije stavio van snage, iako je to tražio Fuad Kasumović, tadašnji zamjenik direktora Carinske uprave FBiH, čime je oštetio proračun FBiH za 1,9 milijuna KM, a i Mesnoj idustriji "Lijanovići" omogućio da izbjegne plaćanje posebne pristojbe. Čović je za ovaj slučaj prvo pred Sudom BiH osuđen na pet godina, da bi kasnije tu presudu poništio Apelacijski odjel.
Predmet je iz Tužiteljstva BiH poslije prebačen Županijskom tužiteljstvu u Sarajevu, a nedugo zatim Županijsko tužiteljstvo predmet je vratilo državnom tužiteljstvu pod izgovorom da nije bilo poznato čija je nadležnost.

Nakon što je utvrđeno da je ovaj slučaj u nadležnosti Županijskog tužiteljstva, vraćen mu je u lipnju 2009. godine. U međuvremenu dva tužiteljstva su se "prepucavala" i zbog nestanka važnih dokumenata iz cijelog predmeta. Sumnja se da je nestalo dosta originalnih dokumenata koji Čovića oslobađaju optužbi.

"Smatram da je ta optužnica neosnovana i neutemeljena i smatram da se radi o presuđenoj stvari. Ne isključujem mogućnost da se radi o političkim pritiscima", kazao je Zdravko Rajić, odvjetnik optuženog Dragana Čovića.
Opravdano se postavlja pitanje da ako je Čović zaista odgovoran, kako mogu biti amnestirani oni koji su ga angažiralii i da li su optužnicom Županijskog tužiteljstva Sarajevo smišljeno zaobiđeni zato što su dio koalicije koju predvodi SDP, kaže naš izvor.Apsurd novog sudskog procesa protiv Čovića je u tome da je optužen prvi čovjek HDZ BiH, a nisu braća Ivanković Lijanović, vlasnici Mesne industrije "Lijanovići", za čiji su interes, prema optužnici, i vršene malverzacije.

"Opravdano se postavlja pitanje da, ako je Čović zaista odgovoran, kako mogu biti amnestirani oni koji su ga angažirali i da li su optužnicom Županijskog tužiteljstva Sarajevo smišljeno zaobiđeni zato što su dio koalicije koju predvodi SDP", kaže izvor nezavisnih novina.

U HDZ BiH ističu da su sve dosadašnje optužnice protiv Čovića pale i pokazale se kao veliki promašaj, te da se poreski obveznici moraju zapitati ko je taj koji kreira te optužnice.

Piše:U.Vukić | Nezavisne novine