Dragan Čović: Volio bih da prema našem prijedlogu za Mostar bude organiziran svaki grad u BiH

Dragan Čović
Kada je riječ o uređenju Grada Mostara, Čović je naglasio kako je u vidu javne rasprave upućen prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH za taj grad.

Nije pročitan prijedlog

Takav prijedlog, kako tvrdi Čović, osigurao je "apsolutnu zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda kao i onih predstavnika koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda" kako ne bi došlo do "majorizacije".

"Napravili smo dogovore koje smo trebali praviti, i mi smo svoj prijedlog nakon razgovora uputili u jednu, rekao bih javnu raspravu. Nažalost, još nisam dobio nijednog komentara u smislu neprihvatljivosti bilo kojeg rješenja HDZ-a. Imam osjećaj da nitko nije pročitao prijedlog, ali svatko to rado komentira. Moj poziv je da svi pročitaju te prijedloge, jer se radi isklučivo o Izbornom zakonu, o njegovim izmjenama da bi Grad Mostar mogao organizovati izbore zajedno sa drugima i da grad počne normalno funkcionirati. Iscrpili smo mogućnosti jer je vrijeme isteklo za neke druge dogovore. Ono što smo mi željeli iskombinirati na lokalnoj razini, Stranka demokratske akcije (SAD) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), a to evidentno nije išlo i zbog toga smo izašli s ovakvim stavom, volio bih čuti što je problem u novim prijedlozima, što odudara od standarda. Osigurali smo apsolutnu zastupljenost predstavnika konstitutivnih naroda, predstavnike i onih koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici konstitutivnih naroda, nitko nema većinu i ne može se nitko žaliti ni na koji oblik majorizacije. Volio bih da po tom konceptu kako smo mi predvidjeli izmjene Izbornog zakona bude organiziran svaki drugi grad u BiH, vjerujem da bi nam svima bilo bolje", rekao je Čović.

Kada je riječ o trenutnoj političkoj situaciji u Federaciji BiH, istakao je da se predstavnici Saveza za bolju budućnosti BiH (SBB BiH) moraju "ohrabriti" u participiranju u vlasti kako bi se odluke donosile brže i učinkovitije.

Rok za reviziju

"Mi ćemo razgovarati i pokušati vidjeti kako i što operativniji odnosi da budu predstavnika SDA i HDZ-a u vlasti. Želimo ohrabriti predstavnike SBB-a da budu zajedno s nama u vlasti. Nema nijednog razloga izuzev razloga zbog predsjednika te stranke, nadam se da će se i to brzo riješiti. Što se tiče odnosa, ne vidim alternativu. Ono što me posebno zabrinjava, i mene i Izetbegovića, su lokalni izbori. Ne bi nam se smjelo dogoditi da sve što radimo sad stavimo u funkciju izbora, jer se onda bojimo da nećemo imati dinamiku koju smo zacrtali i oko europskog puta i NATO saveza, reformi. Uvjeren sam da nema razloga da reforme stanu. Zato pozivam i Fahrudina Radončića, mada mi je neugodno pozivati ga uistinu, radije ću ga obići pa mu to osobno kazati, da izdrži, ali s druge strane koalicija bar u naredne dvije godine nema alternativu", rekao je Čović.

Osvrnuo se na narednu godinu kada ističe rok za reviziju presude Bosne i Hercegovine protiv Jugoslavije dodajući kako ne vjeruje da ima novih elemenata za takvo nešto.

"Ne vjerujem, previše je otvorenih pravnih pitanja tu, vidjeli smo komentare nakon presude prvostupanjske u Hagu. Izbjegao sam komentirati, toliko je žrtava u BiH, toliko zločina, da nema pravde koja to može na bilo koji način, bez obzira o kome se radi. Vidjeli ste kakav je odnos, skoro da ne treba ime i preizime, ne treba slika da znate s koje strane dolazi komentar, politiziramo svaku presudu, mislim da nema potrebe za tim. Institucije ove države, a davno sam rekao i Haškog tribunala, trebale su pobjeći od politike i pravno donositi odluke, rasterećeno od bilo kakve politike", naglasio je Čović./AA/