Dragan Čović: Svako od nas može dati bar mali doprinos

dragan čović
Čović je prisutnima poželio dobrodošlicu riječima da je Božić blagdan koji oplemenjuje, daje snagu, unosi radost u životu i obnavlja vjeru u vedrije i bolje sutra.

- Moja bi radost večeras bila potpuna kada bih mogao svjedočiti da svi naši sunarodnjaci, kao i svi žitelji BiH, mogu nastupajuće blagdane slaviti u toplini svog doma rasterećeni životnim iskušenjima i neizvjesnosti - rekao je Čović.

Istaknuo je da okupljeni možda ne mogu donositi globalne odluke, ali da svako od njih može dati bar mali doprinos kako bi BiH pokrenuli na bolje. Dodao je da je prilikom prošlogodišnjeg slavlja naglasio potrebu ubrzanja euroatlantskih procesa.

- Uz mnoštvo nevjerica danas sa ponosom možemo utvrditi da ga sa uspješno ostvarujemo. Nije to lagan posao, ali je moguć. Hvala svima Vama koji ste vjerovali u nas, koji ste pomogali da predamo, mada su mnogi sumnjali, vjerodostojan poziv za članstvo u EU što je potvrđeno i prije desetak dana kada je našoj domovini Upitnik uručio gospodin Hahn čime je BiH napravila značajan korak naprijed - kazao je Čović.

On je rekao da nas u narednoj godini na ovom putu ne smiju zaustaviti bilo kakve dvojbe u funkcioniranju EU i problemi koji prepoznajemo u kontekstu njenog proširenja.

- Pred svima nama je mnogo posla. Moramo usaglasiti zakonodavnu infrastrukturu, provesti odluku Suda u Strazburu kao i presudu Ustavnog suda BiH. Sve to konačnici, početkom naredne godine mora biti ugrađeno u izborni zakon oko biranja članova Predsjedništva, izbora i načina funkcioniranja Doma naroda odlučivanja kao i funkcioniranja grada Mostara. Osjećaj ustavne i institucionalne jednakopravnosti mora biti potpun i na njemu moramo graditi temelje moderne i europske BiH. Uz odgovore na već dostavljeni Upitnik, siguran sam kako ćemo najkasnije do kraja 2017. godine dobiti kandidacijski status u EU, a isto tako i aktivirati Akcijski plan za članstvo u NATO savezu - rekao je Čović.

Na unutarnjem planu neka nam u novoj godini, poručio je on, primaran zadatak bude snaženje ekonomske stabilnosti cijele zemlje, i svakog njenog dijela, kao i potrebe naglašenije socijalne osjetljivosti u svim strukturama našeg društva.

- Da bi u svemu ovome uspjeli, trebamo snažno biti okrenuti našem zajedništvu. Neka nas ovo predblagdansko vrijeme potakne, da nam snage i motiva da se zajedno radujemo, gradeći mir i ljubav među svim ljudima - poručio je Čović.

Izvor: Dnevni avaz