Dragan Čović: Referendum u RS-u ne može usporiti europski put BiH

Dragan Čović
Kako je dodao, BiH će dan nakon referenduma imati samo odluku o tome da jedan narod želi ili ne želi obilježavati određeni datum. Dodao je da se pomno sluša i što govore europski političari ističući da se u BiH mora poštivati Daytonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

"Siguran sam što se tiče europskog puta, iz mog zadnjeg kontakta s Miroslavom Lajčakom, sve se priprema da BiH na sjednici 20. rujna dobije pozitivan odgovor. Ovaj put možemo kazati da smo sve uvjete ispunili i to nitko ne osporava", rekao je Čović uz ocjenu da sviju u BiH nakon toga čeka ozbiljan posao i da će to kazati i svojim koalicijskim partnerima.

Prema ocjeni člana Predsjedništva BiH, BiH će imati dobre preduvjete da krajem naredne godine dobije status kandidata za članstvo u EU, no taj se status mora pretvoriti u stanje koje će voditi k EU, a to je primarno transformiranje BiH. Naveo je i da ne može zamisliti da će BiH ići europskim putem s unutarnjom strukturom kakvu ima, počevši od djelovanja OHR-a u BiH i Vijeća za provedbu mira (PIC). Čović smatra da pozitivan europski put BiH ne može ni na koji način usporiti referendum u RS-u, za koji je ocijenio da su mu svi posvetili previše vremena.

On je, također, odbacio navode da je rad Predsjedništva BiH blokiran. Tako je za danas najavio razgovore s koalicijskim partnerima o projektima zdravstva, poljoprivrede, infrastrukture, branitelja, ali i kadroviranja te zakazivanja sjednica. Kazao je i da je njegova zadaća da se u skorije vrijeme nametne rješenje za presudu u predmetu "Sejdić-Finci" i pitanje reorganiziranja BiH.

"Kako objasniti da se netko poziva na vitalni interes zato što Hrvati traže kanal na hrvatskom jeziku. Bez obzira što tko mislio o tome, poziva se na vitalni interes jednog naroda jer drugi narod traži kanal na svom jeziku. Ta pitanja ćemo staviti u prvi plan", ustvrdio je Čović zaključivši da je stoga bitno otkočiti funkcioniranje izvršne i zakonodavne vlasti.

Dnevni list