Dragan Čović: Radončić je napravio čudo

Dragan Čović, Jadranka Kosor, HDZ BiH, Dragan Čović, Dragan Čović, Dragan Čović, izbori 2010, HDZ 1990, Dragan Čović, HDZ BiH, Dragan Čović, platforma

Ponovni izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u biti će najviše štetiti BiH, tvrdi u intervjuu za "Dnevni avaz" predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, čija je stranka među hrvatskim glasačkim tijelom ostvarila apsolutni trijumf na općim izborima.

Bošnjački glasovi

Do nogu je potukla glavne konkurente, HDZ 1990 i HSP, te, uz odlične rezultate na izborima na nivou FBiH i države, ostvarila najbolji rezultat u svim kantonima s hrvatskom većinom.

Izborom Komšića šalje se vrlo ružna poruka. Mnogi nisu čuli naš glas. Prije svega tu mislim na bošnjačko glasačko tijelo. Kada smo ih zamolili da ne biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH, jer time direktno utječu na negativan razvoj odnosa u BiH, nisu nas čuli. Ali, dobro je da su SDP i Željko Komšić dobili ovoliki broj glasova, jer to zorno govori ko ustvari glasa za Komšića.

Naše analize govore da je Komšića podržalo čak 97 ili 98 posto Bošnjaka. To je porazno za odnose u BiH. Komšić i predstavnici SDP-a nijednom nisu ukazali na to da je Komšić hrvatski član Predsjedništva BiH, a ni sam Komšić to ne govori. Oni govore o predsjedniku BiH. Grubo su zloupotrijebili Ustav BiH, jer Komšić sjeda u fotelju člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Hrvatski narod grubo je izigran, jer je uvjerljiva većina koju su HDZ BiH i Borjana Krišto dobili od hrvatskih glasača. Osim toga, ranije je bilo dosta komentara da bi bilo drugačije da imamo jednog hrvatskog kandidata. Evo, da smo svi bili oko jednog imena, to ništa ne bi značilo. Evidentno je samo bošnjačko tijelo pratilo Komšića - kaže Čović.

Vi ste ponovo istakli zahtjev za hrvatsku federalnu jedinicu sa sjedištem u Mostaru. Je li taj zahtjev vezan uz izbor Komšića?

Ja sam u izbornoj noći gledatelje Javnog RTV sustava pozdravio iz Mostara kao stolnog  grada hrvatske federalne jedinice. To je, ustvari, produkt glasačkog tijela koje je pratilo Komšića i koje je time, očito, slalo poruku Hrvatima. Nažalost, Izborni zakon BiH još daje takvu mogućnost. Mi ne vidimo raspleta situacije do toga da ustavnim promjenama  potpuno preuredimo BiH. Dopustiti da se kroz sustav izbornih jedinica u FBiH uvijek može napraviti zloupotreba jeste loše i nedopustivo.  

Mnogo bi jednostavnije bilo da svaki narod u Predsjedništvu BiH ima svog čovjeka. Imali bismo tročlano Predsjedništvo koje bi funkcioniralo. U svakom slučaju, krenut ćemo razgovarati kako da napravimo ustavni aranžman i osiguramo da se Hrvati ustavno mogu u potpunosti smatrati jednakopravnim s Bošnjacima i Srbima. Ako ništa drugo, a onda po izbornom pravu.

Kako komentirate alarmantan podatak da je čak 129.000 glasačkih listića bilo nevažeće u izborima za Predsjedništvo BiH?

Kada sam ja to govorio prije dvije godine, kada se slično desilo u izboru za gradonačelnika Mostara, to je protumačeno kao glas poraženoga. Tada smo pouzdano znali ko je to uradilo, ko je nemilice kupovao glasove i plaćao ih po 100 KM. Osim toga,  uništavali su glasove HDZ-a BiH. Postotak uništenih glasova bio je isti kao danas! Danas, kada se to isto desilo na općim izborima, digla se velika galama. Mislim da nju ne treba stišavati. Mi, jednostavno, moramo to raščistiti.  

Nedopustivo je da BiH pravi izbore svake dvije godine, da troši više od 15 miliona KM, a onda se pojave kojekakvi idioti koji su spremni poništiti volju više od 120.000 građana BiH. To je nezamislivo u demokratskom svijetu! Pazite, usprkos tome, mi smo čak izbore proglasili korektnim, dobro organiziranim, bez velikih incidenata...

Pa, kud ćete veći incident od toga ako se dopusti ljudima koji sjede kod glasačke kutije da šaraju po listićima!? Nema većeg incidenta u svijetu. To je kriminal da ne može biti veći.

Kazali ste da je realno da za dvije godine ponovo budu održani opći izbori. Zašto?

Mislim da će biti realno da s lokalnim za dvije godine napravimo i opće izbore, i to iz dva razloga. Jedan je što će se sigurno morati napraviti ustavne promjene, jer ovako država neće moći funkcionirati. Osim toga, vidjet ćete koliko će nam trebati  da napravimo vlast, iako navodno imamo čistu situaciju i sve bismo mogli riješiti za nekoliko dana. Nikada do sada nismo imali zaostajanja u implementaciji izbornih rezultata koliko ćemo sada imati. Stoga trebamo žurno sjesti i razgovarati o ustavnim promjenama da bismo neke stvari stavili na svoje mjesto. A kada se to uradi, logično je da se ponovo naprave izbori. Ne dao Bog da spiskamo još četiri godine.

Kada će onda biti formirana vlast? Tek iduće godine?

Mi ćemo je u županijama s hrvatskom većinom napraviti u narednih mjesec i pol, ali na višim razinama neka nam je Bog na pomoći. Mi imamo sve županije s hrvatskom većinom pod svojom kontrolom i mi ćemo se koncentrirati na formiranje tog dijela vlasti. Ja insistiram da prvo završimo županije, jer se tu određuju delegati za Dom naroda Parlamenta FBiH. Kada tu imate većinu, bez vas se vlast ne može praviti. Imat ćemo većinu u FBiH i državi, pa ćemo postavljati uvjete za pregovaračkim stolom.

A onda treba vidjeti s kolegama iz drugih stranaka kako pomišljaju i ima li mogućnosti uopće da se napravi kvalitetna koalicija. Zabrinut sam kako implementirati rezultate izbora, jer Milorad Dodik više puta nam je poručio da mu ne pada na pamet da pravi vlast sa SDP-om. Ima tu i drugih uvjetovanja.   

Nova alijansa

Je li onda izvjesna nova alijansa u BiH predvođena SDA i SDP-om, koja se već spominje u naznakama?

Ta alijansa planirana je sa HDZ-om 1990 Bože Ljubića i HSP-om Zvonke Jurišića, koji su najveći gubitnici na izborima. Ljubić je promašio koaliciju i uništio svoju stranku. Tako da nemaju šansu za bilo kakvu alijansu.

Treba vidjeti kako napraviti vlast. Mi smo među Hrvatima dobili uvjerljivu većinu. Dodik je najjači u RS i može napraviti vlast. Kod Bošnjaka tek trebamo vidjeti kakvo je stanje. Konsultirat ću i lidera SBB BiH Fahrudina Radončića, da vidim kako on razmišlja. Nije cilj napraviti vlast samo da bi se vlast napravila. Bolje ju je ne napraviti nego napraviti vlast koja neće funkcionirati.

Radončić je napravio čudo

Fahrudin Radončić sa SBB BiH je napravio čudo na političkoj sceni! Kada pogledate pojedine izborne jedinice gdje je SBB BiH napravio odlične rezultate, vidjet ćete da je to druga stranka u Bošnjaka. To je veliki uspjeh - kaže Čović.

SBiH nema mjesto na političkoj sceni

Što se tiče Harisa Silajdžića, meni je to iznenađenje. Ne toliko za stranku, već njega lično. Mislio sam da Silajdžić ima veći autoritet među Bošnjacima.

Stranka za BiH pokazala je da nema mjesto na političkoj sceni i da to drži jedna osoba, bez velike kvalitete.

Izvor:dnevni avaz