Dragan Čović: Projekt bošnjačkog naroda je preozbiljan projekt, unitarna, jednonacionalna građanska država nikad neće zaživjeti

Dragan Čović

...natjecao za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, se osvrnuo na izborne rezultate.

Javne financije

"Osobno mislim da ulazimo u tešku situaciju i kad je u pitanju primjena izbornog rezultata. Vidjet ćemo kako će to u konačnici biti obavljeno jer nije samo pitanje članova Predsjedništva već razine entiteta i skupština u županijama. Uvjeren sam da će hrvatski narod imati dominatnu potporu kroz projekt Hrvatskog narodnog sabora (HNS), okupljen oko HDZ-a BiH, u svim županijama gdje smo većina, uz naše općine, njih 20 i nešto. gdje imamo načelnike, a svi su u dobroj poziciji kad su u pitanju javne financije. Pokušali smo trasirati put razvoja, ali to je nemoguće bez prijatelja Bošnjaka i Srba u vlasti. Ovo je poruka koju bi trebali na poseban način analizirati predstavnici međunarodnih institucija angažiranih u BiH koji nisu imali hrabrosti poduprijeti nas kad smo predlagali izmjene Izbornog zakona BiH. Sad imamo situaciju koju smo nagovještavali - dobit ćemo sve glasove Hrvata a što nam to koristi", kazao je Čović te ustvrdio i da nema ‘plana B' jer je on iscrpljen onda kada se nije izborilo za Izborni zakon.

"Onda smo upravo radili što smo trebali zadnjih 4-5 mjeseci raditi da bi to sve rezultiralo rezultatom koji imamo. Mi smo postavili maksimalistički prag od 140 tisuća glasova, to ćemo prijeći za 10 do 15 posto. Morat ćemo osmisliti projekt kako do kraja zaštiti hrvatski narod", kazao je Čović. Prema njegovim riječima, morat će se jasno poslati poruke bošnjačkom narodu, s kojima Hrvati dijele FBiH i čitavu BiH, ali i međunarodnim institucijma.

"Trebat će voditi potpuno drugačiju politiku kada je u pitanju najmalobrojniji narod u BiH. On joj daje europsku šansu a to se nije prepoznalo. Bojim se da ćemo morati, kad dobijemo konačne rezultate, unutar HNS-a sjesti i zauzeti strategiju kako se dalje odnositi prema projektima o kojima smo govorili", kazao je Čović.
Entitet

Na pitanje jesu li Hrvati za treći entitet u BiH, lider HDZ-a BiH je kazao da se do sada nikad nije zagovaralo "ovaj ili onaj entitet".

"Govorili smo o reorganiziranju BiH kako bi bila učinkovita. U našem programu stoji da su to četiri ili više teritorijalnih jedinica u BiH sa sjedištima Banja Luka, Sarajevo, Tuzla, Mostar. Naravno, postoje i druga rješenja, ali svakako se treba do kraja zaštititi od improvizacija koje mogu narušiti odnose u BiH i napraviti štetu. To možete samo kroz Izborni zakon i Ustav i to je prva zadaća na kojoj ćemo raditi", istaknuo je.

Nadalje je kazao da je, čak i da je prošao u Predsjedništvo, što bi po njemu bilo logično nakon ovakvih rezultata, prvi dio reformske angende HDZ-a BiH uređivanje reformskog zakona kako bi se osiguralo izbore u Mostaru za dvije godine.

"Prinuđeni smo to raditi odmah. Nema drugog do napraviti taj vid izbornog zakonodavstva, zaštititi svoj narod od utjecaja borjnijih i onda pokušati sve programe o kojima smo govorili staviti u prvi plan", ukazuje Čović.

Također je naveo da nisu željeli ni na koji način raditi blokade tipa neizlaska na izbore jer nema nikakvog jamstva da ćete izabrati svoje predstavnike. Ali će RH, istaknuo je on, morati zauzeti jasan stav o odnosima u BiH.

"Projekt bošnjačkog naroda je preozbiljan projekt, a ja sam ga uspoređivao s unitarnom, jednonacionalnom građanskom državom, no ona nikad neće zaživjeti", kazao je Čović i ustvrdio da će po tom pitanju zasigurno dobiti odgovor iz Zagreba.

"To treba raditi hladne glave, ne u ovakvoj atmosferi. Kad ste očekivali pobjedu, a onda vidite da je netko nekome dao 200 ili 250 tisuća glasova, onda to nije ravnopravna izborna utakmica. Nadam se da političari u RH razumiju što se događa u BiH, mi smo prvi susjedi. Za Hrvatsku BiH, i bez Hrvata, ima strateški značaj, a oni koji su prijetili RH u pogledu proteklog rata, mnogih infrastrukturnih projekata, dobili su satisfakciju da u Predsjedništvu pokušaju spekulirati oko toga. Naravno da ništa neće moći napraviti, ali će evidentno biti značajnih zastoja", zaključuje Čović. S. N.