Dragan Čović: Prijedlog dva HDZ-a o provedbi presude Sejdić- Finci podržavaju svi osim SDA

Dragan Čović
... potvrdili su da je usuglašen prijedlog dva HDZ-a u vezi s konstituiranjem Doma naroda parlamenta BiH u okviru ustavnih izmjena koje prate provođenje odluke "Sejdić - Finci", rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić i ja smo rekli da prihvaćamo asimetrično rješenje, odnosno volju predstavnika srpskih političkih stranaka koji traže izravan izbor. Što se hrvatske strane tiče, taj izbor može biti i izravan, ali ne s jednom izbornom jedinicom u Federaciji BiH, što više nikada nećemo dopustiti", rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

On je istakao da se Hrvati nikada više neće pomiriti s mogućnošću da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH, kao i da netko drugi u Federaciji u ime hrvatskog ili srpskog naroda bira delegate u Dom naroda.

"Vjerujem da, dok traje kampanja za lokalne izbore u BiH, nema ništa od daljih razgovora na ovoj razini", naveo je Čović.

U Sarajevu je održan sastanak na visokoj razini predstavnika EU, institucija BiH i političkih lidera o procjeni napretka, da bi se ocijenilo što je urađeno od prvog sastanka dijaloga na visokoj razini održanog u Bruxellesu 27. lipnja u vezi s ispunjavanjem uvjeta iz "Mape puta".

Srna