Dragan Čović: Previše je spletkarenja i politiziranja na federalnoj razini! Nelogična Odluka Ustavnog suda FBiH!

Dragan Čović
... je u intervjuu za "Dnevni avaz" Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

- Druga je stvar šta će biti s ovim materijalom kada krene rasprava u Parlamentu, koja se, ipak, neće dogoditi dok traje izborna kampanja - kaže Čović.

Neusaglašeni stavovi

Kada očekujete da se amandmani na presudu "Sejdić - Finci" nađu u Parlamentu? Je li uopće moguće postići dogovor, s obzirom na neusaglašene stavove stranaka?

- Realno je da o ovome počnemo pričati u desetom mjesecu. Naravno, sve stranke željet će dati svoj komentar na ovo što smo mi ponudili. Znamo kakva je razina usuglašenosti do sad bila o izboru Doma naroda, naprimjer, jer smo u jednoj fazi imali šest stranaka jedne šestorke, a onda šest stranaka nove šestorke za ovaj prijedlog. Naravno, Sulejman Tihić, kada je shvatio da to podržava druga strana, počeo je raditi protiv toga, kao da to ne valja.

U vezi s Predsjedništvom imamo ključnu razliku. Stav RS je da se ide na direktni izbor. Mislim da će oni ponuditi direktni izbor za RS, a za FBiH indirektni. S obzirom na to da smo mi jednoglasno definirali prijedlog, mi smo kazali da za nas postoji mogućnost usaglašavanja na različitim relacijama. Ali, ipak, mislim da smo do kraja osmog mjeseca, kao dio stranaka parlamentarne većine, uputili prijedlog u proceduru. Neće biti jednostavno, pogotovo zbog ove političke situacije. Bit će mnogo nadmudrivanja.

Kako komentirate posljednje odluke ustavnih sudova BiH i FBiH?

- Što se tiče Doma naroda BiH, mislim da nitko nije ni očekivao ništa drugo nego da Ustavni sud BiH jednoglasno odluči da ne postoji mogućnost da se SDA poziva na vitalni nacionalni interes po ovom pitanju. Što se tiče federalnog dijela, uvjeren sam da tu ima previše spletkarenja i politiziranja. Kako god bilo, ne vidim tu poteškoća, jer ako parlamentarna većina ima uvjerljivu većinu u Zastupničkom domu, može sutra zakazati novu sjednicu i sve to završiti. Nelogična odluka Ustavnog suda FBiH, ali nije moje to komentirati. Uvjeren sam da to ništa ne znači.

Šta sada, kada je u pitanju rekonstrukcija vlasti?

- U ponedjeljak ću imati razgovor s Lagumdžijom, da još jednom preberemo sve. Ako su oni u stanju odraditi ono što su preuzeli kao obavezu i to mogu uraditi, mi se oko toga nećemo previše trošiti. Mislim da izbornu kampanju treba odvojiti od tog procesa, jer svima može samo nanijeti štetu. Imali smo mnogo vremena da odradimo mnogo ovih radnji. Ako je to moguće odraditi odmah, što se mene tiče - može! Ipak, realnije mi se čini da tek nakon lokalnih izbora možemo i taj dio aktivnosti završiti.

Ključna pozicija

Kakav će stav HDZ zauzeti kada je u pitanju inicijativa SNSD-a za smjenu ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžije?

- S većinom sam razgovarao, osim baš s Lagumdžijom. Nismo se sreli, pričali smo telefonom. Kada se sretnemo u ponedjeljak, vjerujem da ćemo nadugo i naširoko i to pitanje raspraviti. Ja sam uvjeren da je ključna i racionalna pozicija HDZ-a u ovome svemu da ocijenim čitavu ovu situaciju. Nismo mi ti koji biramo bilo kojeg predstavnika drugog naroda. To su građani birali i tako ćemo se ponašati. Ali, štitit ćemo i svoje partnere, prije svega kroz ono koliko netko uvažava ono što je nacionalni interes hrvatskog naroda i strateški interes HDZ-a.

To je vrlo jednostavno - ustavna jednakopravnost s druga dva naroda. Svi oni s kojima kroz ove razgovore budemo došli do pozicije da se razumijemo i međusobno podržavamo, naravno da će imati našu potporu. Vrlo jasnog stava mi nemamo, ali ćemo se nastojati, prije svega, odgovorno i racionalno ponašati prema našim glasačima i svim građanima.

Moja je procjena da će cijela ova zbrka i priča trajati cijeli deveti mjesec, upravo u funkciji nadmudrivanja. Nije to samo Lagumdžija, evo imamo i Denisa Bećirovića, zamjenika predsjedavajućeg Zastupničkog doma.

Nova promišljanja

Kada bi se lideri šestorke mogli ponovo sastati?

- Sigurno je da tog sastanka nema dok traje izborna kampanja, i to smo usaglasili. Procjena je da bi više štete napravili, ko god da se okupi. Također, procjena je da se to ostavi do iza 7. listopada . Ja sam bio uvjeren da će tada biti sve jasno i oko lokalnih izbora i pozicioniranja stranaka nakon ovih godinu-dvije. Vjerujem da će tada biti lakše tražiti i neke nove dogovore i nova promišljanja o presudi "Sejdić - Finci" - kaže Čović.

Zbližavanje SDA - SNSD zaslužuje dublju analizu

Kako komentirate zbližavanje SDA i SNSD-a, o kojem mediji iz RS sve glasnije bruje?

- Mislim da to, ipak, zaslužuje dublju analizu. Uvjerenja koja sam dobio razgovarajući s Fahrudinom Radončićem i Lagumdžijom jeste da se ne ostavlja previše mogućnosti da SDA bude dio tog odnosa. Treba sačekati još 15-20 dana i vidjeti u kojem pravcu će ovo sve skupa ići.