Dragan Čović poslao poruku uoči naučnog skupa u Neumu

Dragan čović
... koji se u četvrtak i petak u organizaciji njegovog ureda održava u Neumu.

Čović u izjavi za Fenu kaže da su organizatori postavili sebi cilj da u relativno kratkom razdoblju od šest mjeseci organiziraju naučni skup i osiguraju dovoljno prisustvo svih onih kojima su se direktno obratili.

U tomu se, kaže Čović, u potpunosti uspjelo, jer će deseci naučnika u Neumu dati svoj doprinos pogledu na povijest, sadašnjost i budućnost Hrvata u BiH, bez obzira je li riječ o baštini bh. Hrvata, europskim vrijednostima i europskom putu ili o reorganizaciji BiH kao modernom društvu.

Konferencija je, ističe Čović, postavljena tako da u konačnici imamo vrlo jasan odgovor na to što žele Hrvati kao narod i kako to ostvariti.

- Vjerujem da ćemo u vrijeme kad u Parlamentu BiH budu ključni dokumenti kojima želimo posvetiti ovu godinu, imati i međunarodnu javnost uveliko pripremljenu na hrvatske političke stavove podrškom naučnih krugova. Poruke s konferencije želimo da budu cjelovite, sagledane sa naučnoj razine te da podrže ključne ideje koje kao narod zagovaramo u BiH. Ja ću naglasak stavljati na ustavnu i institucionalnu ravnopravnost i vjerujem kako će konferencija dati odgovor na izraženo zavidno jedinstvo hrvatskog naroda u BiH, ali i dati odgovor na pitanja kako birati svoje predstavnike i utjecati na donošenje svih odluka - kazao je Čović za Fenu.

Inače, na poziv Čovića, na skupu će sudjelovati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Čović i Grabar-Kitarović obratit će se na svečanom otvaranju skupa, u četvrtak, u 10.30 sati.

Skupu će se obratiti i Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru, Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu, te Šimun Anđelinović, rektor Sveučilišta u Splitu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske.

FENA