Dragan Čović optužuje SDP da želi napraviti džamahiriju u BiH

Dragan Čović, Dragan Čović

Čović, kao apsolutni pobjednik izbora na hrvatskoj stranačkoj sceni, ističe kako je krajnje vrijeme za takav potez.

– To je naša obveza. Nama treba potpora svih Hrvata u BiH – rekao je prvi čovjek HDZ-a BiH, prenosi dalje.com.

I Posavina u entitet

Iz HDZ-a 1990. i HSP-a nema još konkretnog odgovora na Čovićevu ponudu. Umjesto toga, iz te dvije stranke stigle su optužbe za krađu izbora. Analitičari drže da bi s velikom hrvatskom koalicijom u BiH Čović napravio ono što je Franjo Tuđman učinio u Hrvatskoj s formiranjem Vlade nacionalnog jedinstva. U HDZ-u BiH veliku hrvatsku koaliciju vide kao okosnicu buduće federalne jedinice.

– Mostar je logično središte federalne jedinice u kojoj će biti i naša Posavina, središnja Bosna i Hercegovina – poručio je Čović, naglasivši da u izbornoj noći nije govorio u afektu kad je spominjao hrvatsku federalnu jedinicu.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako će pozvati predsjednike HDZ-a 1990. Božu Ljubića i HSP-a Zvonku Jurišića na formiranje velike hrvatske koalicije u BiH. Čović, kao apsolutni pobjednik izbora na hrvatskoj stranačkoj sceni, ističe kako je krajnje vrijeme za takav potez.
– O postotku teritorija ne mogu govoriti. No mi na taj način gradimo BiH kako nam se ne bi ponavljao slučaj Komšić – ističe Čović. Upravo predsjednika HDZ-a BiH mnogi vide kao budućega državnoga premijera s obzirom na to da, prema nepisanom pravilu, ovaj put ta pozicija pripada Hrvatima. No iz SDP-a su već najavili kako predsjednika te stranke Zlatka Lagumdžiju vide na premijerskom mjestu. Iz SDP-a poručuju da za njih nepisana pravila ne vrijede.

Gori su od radikala

Osim HDZ-a BiH, mogućnosti da Lagumdžija bude mandatar protivi se i Milorad Dodik kao apsolutni pobjednik izbora u RS.

– Ovaj put mjesto premijera pripada Hrvatima – naglasio je Dodikov prvi suradnik Igor Radojčić.

U HDZ-u BiH ističu kako ne isključuju koaliciju sa SDP-om na državnoj razini, ali da ta stranka mora biti svjesna realnosti.

– Lagumdžija želi u Federaciji napraviti malu džamahiriju. SDP se danas ponaša gore nego bilo koja radikalna bošnjačka stranka – oštar je Čović