Dragan Čović: Onaj tko ima vlast u RS-u naš je partner, a na Izetbegovićeve provokacije nećemo nasjesti

čović izetbegović
... naroda nego Milorada Dodika", prvi čovjek HDZ BiH odgovorio je da u toj izjavi ima izvjesne doze provokacije, ali da on neće na to nasjedati

- Kada smo zadnji put razgovarali, Izetbegović mi je rekao da će razgovarati sa svima. Nakon toga, Komšić mi je potvrdio da mu je Izetbegović ponudio „neke papire" koji su bili prihvatljivi i Izetbegoviću.Očito je da sada njih dvojica igraju neku igru da malo stvari zaokrenu, pišu agencije.

Od dna k vrhu

Na sastanku SDA i HDZ imali smo pristup da pravimo vlast odozdo prema gore i da ona bude homogena po strukturi. Očito je da im je sada taktika malo drugačija. Vidjet ćemo što su dogovorili - bio je prvi komentar Dragana Čovića, predsjednika HDZ BiH, na dogovor o koaliranju SDA i DF-a na državnoj razini i najavju soaliranja ovih dviju stranaka sa Savezom za promjene.

On je dodao i da je „njihovo pravo da se dogovaraju", misleći na Komšića i Izetbegovića.

- Vidjet ćemo gdje će završiti. Meni se čini da je logično da vlast pravimo od istih stranaka po vertikali, kako bi mogli imati učinkovitu vlast. Barem sam ja tako razgovarao i s Dodikom i s Izetbegovićem i s Komšićem i oni su se složili sa mnom - ističe predsjednik HDZ BiH.

Najavljuje da će se odmah nakon objave službenih rezultata krenuti u razgovore kako bi se do kraja ovog mjeseca konstituirale županijske skupštine, a onda krenuo proces izbora entitetskih i državne vlade.

Upitan kako gleda na poruku Izetbegovića da „očekuje da će Čoviću biti važniji interes hrvatskog naroda nego Milorada Dodika", prvi čovjek HDZ BiH odgovorio je da u toj izjavi ima izvjesne doze provokacije, ali da on neće na to nasjedati.

- Prije svega, bitna mi je pozicija hrvatskog naroda i kako ostvariti ono što smo ljudima u kampanji obećavali. A to se ne može uraditi bez vlasti. Sada, naivno bi bilo da se ispunjenje obećanja veže za ovog ili onog u RS. Onaj tko ima vlast u RS naš je partner, tko god to bio. To sam rekao i Ivaniću i Dodiku. Dodik nam je odgovorio da on može imati vlast čak u narednih 15-ak dana u RS. Sada, besmisleno bi bilo bez te vlasti praviti neku drugu vlast, jer bi smo time po strani stavili dio države koji se zove RS - rekao je Čović za „Avaz".

Precizni dogovori

Upitan relativizira li ovime dogovor o partnerstvu koji ima s SNSD, on je odgovorio da nije.

- Ono je sasvim korektno i precizno. Rekli smo da pobjednici unutar sve tri nacionalne skupine trebaju napraviti okruženje koje može osigurati ispunjenje onoga što smo glasačima obećali.

SDA-u sam i privatno rekao što mislim tko im je bolji partner unutar bošnjačkog korpusa, ali je odluka na njima. Isto sam rekao i SNSD-u. Ta stranka dobila je predsjednika RS i ako do 25-26. 11. naprave vlast, onda je to to - rekao je Čović.

Istaknuo je da je partnerstvo s SNSD temeljeno na odnosima dviju stranaka, ali mora biti i potkrijepljeno realizacijom rezultata na terenu.

- Meni se čini da je Dodik u stanju napraviti vlast u RS. I on to otvoreno najavljuje - izjavio je Čović za „Avaz".

Istjeravanje na čistinu

- Ne bih ja ništa ovo prejudicirao. Razgovori koji su počeli imaju za cilj i istjeravanje druge strane na čistinu. Mi ćemo krajem sljedećeg tjednae imati razgovore sa SDA i očekujem da ćemo na stol staviti ono što smo pričali.

Naši timovi rade na zajedničkom programu, definira se šta je hitno što se mora uraditi i kako implementirati vlast - smatra Čović.

On navodi i da je logično da svatko sada „tvrdi pazar" i nastoji izvući maksimum, pa i HDZ i stranke okupljenje u HNS-u, prenosi vecernji.ba