Dragan Čović: Nemam nikakv dogovor s Tihićem, koalicija SDP- SBB za nas je prebitna

Dragan Čović
...što će se događati na sjednicama Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH, koje će biti održane danas i sutra. Iako je još puno neizvjesnosti, ipak je siguran da će se nakon utorka doći do rješenja.

- Bilateralni razgovori su ipak usmjerili pažnju na ključne probleme. Uvjeren sam da ćemo u ponedjeljak i utorak imati mnogo jasniju sliku kako nam izgleda vlast na razini BiH, ali, upareno s tim, i buduća vlast na razini entiteta i županija - kaže Čović.

On dodaje da se na sastanku rukovodstava SNSD-a i SDP-a nije razgovaralo o smjenama nego o životnim stvarima, upravo onako kako je to bilo i kada se on kao predsjednik HDZ-a sastajao s liderima tih stranaka. Čović pojašnjava da je ideja bila, s obzirom na strukturu u državnom i entitetskom parlamentu, ali i u županijama, da je potrebno razgovarati o konkretnim stvarima.

- Drago mi je da su izaslanstva SDP-a i SNSD-a razgovarale sadržajno, ali i kada vidim tko je sve bio nazočan tim sastancima, kao i atmosfera koja je napravljena kada se razgovaralo o ključnim ekonomskim i drugim problemima. To ulijeva optimizam. I kad sam govorio da sam optimističan, to je bio jedan od razloga, što sam bio uvjeren da, kada se sastanci naprave, da će se naći odgovarajuće rješenje - uvjeren je Čović.

Lider HDZ-a kaže i da nije bilo razgovora, pa time ni dogovora s predstavnicima SDA, iako predsjednik ove stranke Sulejman Tihić tvrdi suprotno.

- Ako je Tihić izjave gradio na našim nekadašnjim razgovorima i postavkama, da HDZ mora biti dio vlasti FBiH, da je to konačno prihvaćeno kao rješenje i da je to način kako napraviti vlast na razini entiteta, države i onih spornih mješovitih županija, onda pozdravljam takvu priču. Nažalost, nismo imali razgovore. Što se tiče razgovora u posljednjih desetak dana, na osnovu njih se ne mogu graditi takve izjave - tvrdi Čović.

S druge strane, on kaže da je sa Zlatkom Lagumdžijom i Fahrudinom Radončićem, liderima SDP-a i Saveza za bolju budućnost BiH, imao desetine razgovora.

- Lagumdžija i Radončić napravili su čvrst dogovor i drže se zajedno. Prema strukturi u Parlamentu FBiH, koja je za nas bitna, tu se krije ona nužna glasačka kvaliteta koja može pokrenuti procese u FBiH. Oni su za nas prebitni. U FBiH se nalazi ogroman dio ključnih ekonomskih i socijalnih nadležnosti, tako da bi bilo neodgovorno ne dati odgovor kako izaći iz problema funkcioniranja izvršne vlasti u ovom entitetu. Na to su vrlo jasan odgovor dali i SDP i SBB. Hvala Bogu da smo s njima napravili puno razgovora i dogovora - smatra Čović.

Čović kaže da je zadovoljan onim što je čuo iz Banje Luke te da mu to daje nadu da će se na današnjoj sjednici Doma naroda i sutrašnjoj Zastupnički doma doći u poziciju da se donesu konkretne i kvalitetne odluke.

Dnevni avaz