Dragan Čović: Ne žele napustiti ministarske fotelje, a žele biti opozicija

Dragan Čović
...u srijedu, 13. ožujka, u Sarajevu, gdje je razgovarati o provođenju odluka u predmetu "Sejdić-Finci" i funkcioniranju izvršne vlasti u ovom entitetu, potvrdio je Srni predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

"Očekujem da ćemo razmotriti vrlo konkretne modele interesantne za Federaciju. Iz Republike Srpske već je rečeno da je bitno da se dogovor o provođenju odluke Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu postigne u Federaciji", rekao je Čović.

On je istakao da je optimista, ali da "ne treba pretjerivati s optimizmom dok se realnije ne uđe u raspravu o tim modelima".

"Što se tiče funicioniranja izvršne vlasti u Federaciji očekujemo oštriji ili jasniji stav "četvorke", s obzirom da se mi vodimo kao pozicija i imamo većinu u Parlamentu, a oni koji se smatraju opozicijom, oni su izvršna vlast. Ovo je neprihvatljivo stanje" ocijenio je lider HDZ-a.

Čović je istaknuo da se u srijedu mora naći način da se riješi kriza vlasti u Federaciji BiH, jer se ovako "ostavlja previše prostora za blokade koje traju mjesecima".

"Za nas je apsolutno neprihvatljiv ovaj način rada, u kome nitko ne snosi odgovornost. Ljudi ne žele da se sklone iz ministarskih fotelja, a žele biti opozicija, što je nespojivo s nekim standardima u demokratskom svijetu", naglasio je Čović.

Čović kaže da ukoliko "četvorka" riješi način provođenja odluke "Sejdić - Finci", a naznaka jesu li stranke blizu rješenja bit će već u srijedu, onda nema nijednog razloga da se sazove sastanak "šestorke".

"Nema koristi sazivati sastanak "šestorke" ako u Federaciji prethodno ne nađemo rješenje kako jedni drugima da ne biramo članove Doma naroda Parlamentarne skupštine i Predsjednitšva BiH. Ako se uspijemo dogovoriti o tim suštinskim prijedlozima, a ubijeđen sam da ima mehanizama koji to osiguravaju, onda je realno očekivati čak i za kraj ovog mjeseca sastanak "šestorke", naveo je Čović.

On je najavio da se početkom travnja u Mostaru očekuje i dolazak europskog komesara za proširenje Štefana Fülea, kada bi trebalo potpisati "određeni dokument"

SRNA