Dragan Čović: Konačno je vrijeme za rekonstrukciju federalne Vlade

Dragan Čović
Uvjeren sam da do kraja sljedeće godine možemo riješiti pitanje uspostave nove vlade Federacije BiH za što će nam biti potrebna potpora međunarodne zajednice. Svjestan sam da OHR neće povući svoju odluku o suspendiranju odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, ali na raspolaganju su mu mnogi drugi mehanizmi, a ja prepoznajem dosta spremnosti da međunarodna zajednica to uradi", izjavio je Čović nakon sjednice Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a BiH.

Dodao je da će u slučaju da se ne izvrši rekonstrukcija Vlade FBiH doći do potpune blokade Federacije BiH te daljnjeg zaoštravanja političkih prilika u BiH.

"Vremena su zaista teška i ako će se političari dalje baviti sami sobom to je onda propast i političara i politike", naglasio je Čović.

Kada je u pitanju provedba presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, Čović je rekao kako će se predstavnici šest stranaka, potpisnica tzv. "mostarskog sporazuma", sljedećeg tjedna sastati s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Fueleom te će se obvezati da se do trećeg mjeseca sljedeće godine to pitanje riješi u bh. Parlamentu.

Predsjednik HDZ-a BiH kazao je kako njegova stranka prihvaća svako rješenje, pod jednim jedinim uvjetom, a to je da jedan narod ne može birati člana državnog predsjedništva drugom narodu.

Na današnjoj sjednici najviših stranačkih tijela HDZ-a BiH bilo je riječi i o rekonstrukciji Federacije BiH o čemu će se, kako je kazao Čović, razgovarati sljedeće godine.

"U više razgovora s predstavnicima američke diplomacije uvidio sam da postoji želja da se o toj temi otvore razgovori. Treba naglasiti kako Amerikanci nemaju pripremljeno rješenje, već žele čuti stajališta svih strana", kazao je Čović.

On je najavio kako će HDZ BiH početkom sljedeće godine u svim krajevima Bosne i Hercegovine organizirati niz okruglih stolova na kojima će biti izneseni stavovi ove stranke o rekonstrukciji Federacije BiH.

"Ovo je prilika da hrvatski narod riješi pitanje svoje ravnopravnosti, makar u Federaciji BiH, a hoćemo li doći do rješenja koje će zadovoljiti sve strane ovisi i od predstavnika drugih naroda", zaključio je Čović.

(Fena)