Dragan Čović:HDZ i HNS do početka 2018. godine izborit će se za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH

Dragan čović

Cilj sastanaka bio je dugoročno rješenje pitanja suradnje dviju stranaka.
Treći ovogodišnji sastanak Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića ponovno je prošao bez dogovora.

Iako se najavljivalo kako će do kraja siječnja biti približeni stavovi, to se nije dogodilo, što je poslije sastanka u utorak potvrdio čelnik SDA-a.
Cilj sastanaka bio je dugoročno rješenje pitanja suradnje dviju stranaka. Treći u nizu sastanak nije rezultirao dogovorom niti za jedno od tri ključna pitanja. Međutim, hrvatski član Predsjedništva Dragan Čović i dalje je optimističan.
Ekskluzivno za Dnevnik Naše TV govorio je kako će se u ovoj godini HDZ BiH i Hrvatski narodni sabor izboriti za institucionalnu ravnopravnost Hrvata u Bosni i Hercegovini.
Kazao je kako ne vjeruje da se može postići dvotrećinska većina potrebna za promjenu Ustava, ali da je moguće postići dogovor o izbornom zakonu kojim bi se redefinirala pravila izbora dvaju članova Predsjedništva BiH iz Federacije BiH.

"Ponudili smo nekoliko modela rješenja izbornog zakonodavstva. Svaki od tih modela jamči da će hrvatski narod moći izabrati svog člana Predsjedništva BiH, a svakom građaninu BiH omogućava se kandidiranje. Na isti smo način ponudili rješenja za Dom naroda Federacije s naglaskom odluke Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti.

Dakle, u županijama u kojima nema predstavnika jednog od triju naroda ne možete birati predstavnike tog naroda jer bi to bio klasični izborni inženjering. Uz
natpolovičnu većinu u Domu naroda želimo i natpolovičnu većinu u svakom klubu Doma naroda. To je jedna od spornih točki u pregovorima sa SDA-om jer njima taj model ne treba, ali mi na njemu inzistiramo", kazao je za Dnevnik Naše TV čelnik najveće hrvatske stranke u BiH.

HDZ i HNS do početka 2018. godine izborit će se za jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, poručuje Čović: "Drugi mogu, a ne moraju ništa napraviti. Osigurali su se na druge načine: svojom brojnošću i ovakvim neuspješnim organiziranjem BiH."
Komentirajući jučerašnje usvajanje zaključka Europske komisije o napretku BiH prema pristupanju EU u Europskom parlamentu, Čović je rekao da je bilo malo onih koji su vjerovali da će se BiH naći u toj poziciji manje od godinu dana nakon što je u veljači prošle godine predao zahtjev za članstvo u Europskoj uniji.

"Pozivam Bošnjake, Srbe i sve ostale da zajedno s nama gradimo europsku BiH. Prošlo je vrijeme sitnih prijevara, provokacija, medijskih i drugih oblika pritisaka i zlouporaba kako bi se zaustavili određeni procesi. Ti procesi su sada nezaustavljivi", rekao je Čović ekskluzivno za Dnevnik Naše TV.